Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxele de drum din Ungaria cresc pentru a doua oară în câteva luni

Așa cum știți deja, Ungaria a modificat taxele de drum începând cu 1 octombrie 2023, majorându-le cu 17,6%, în acord cu schimbarea indicelui prețurilor de consum, ce ține cont de inflație – care a fost mare în țara vecină.

Iar de la 1 ianuarie va include în taxa de drum și emisiile de CO2, ceea ce va duce, pentru camioane, la o scumpire medie cu 52,3% față de valorile de la 30 septembrie 2023 pentru autostrăzi și cu 73% pentru alte drumuri principale.

Un exemplu de calcul realizat de un expeditor, pentru tranzitarea Ungariei cu un camion cu cinci axe (categoria J5), Euro 6, care vine din România și merge în Austria, arată că până la 30 septembrie se plăteau

97 de euro, în prezent se plătesc 114 euro, iar de la 1 ianuarie 2024 se vor plăti 161 de euro, deci cu 65% mai mult decât în prima parte a lui 2023.

Puteți face calcule în funcție de orice configurație de camion și orice traseu pe: Toll calculator (utdijkalkulacio.hu).

Pentru valorile exacte ale taxei, consultați articolul nostru: Ungaria a anunțat noile taxe de drum valabile de la 1 ianuarie 2024 – Traficmedia. Alte modificări în țara vecină sunt că unele rute importante de tranzit (de exemplu, secțiunea sudică a autostrăzii M0 care ocolește Budapesta) nu vor mai putea fi folosite gratuit, că de la patru clase de vehicule în prezent, în funcție de numărul de axe, se va trece la cinci, și că se va introduce o taxă de drum și pentru autobuze.

Articole similare

Ad