Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dorohusk a fost blocat din nou de transportatorii și fermierii polonezi

După ce decizia șefului municipalității din Dorohusk a fost anulată de o instanță din Lublin, protestul la accesul la terminalul Dorohusk a revenit. Începând de luni, 18 decembrie, accesul la terminalul din Dorohusk va fi din nou blocat de către transportatorii și fermierii din asociația agricultorilor care îi sprijină.

Sâmbătă, 16 decembrie, antreprenorii din Polonia și Ucraina au discutat despre modalitățile de limitare a concurenței neloiale a transportatorilor ucraineni pe piața UE. Discuțiile, care au fost organizate de Uniunea Întreprinzătorilor și Angajatorilor (ZPP) și de Federația Patronilor din Ucraina (FRU), au avut loc la Varșovia și au durat aproximativ 10 ore.

Ambele organizații au raportat inițiativa guvernelor celor două țări și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Reprezentanții federațiilor patronale, sunt mai interesați decât oricine altcineva în găsirea unui compromis constructiv și eficient care să permită rezolvarea tuturor revendicărilor de ambele părți, deblocarea frontierei cât mai curând posibil și restabilirea rutelor logistice existente, restabilind un nivel normal al comerțului între Polonia și Ucraina.

Participanții consideră discuțiile ca fiind promițătoare. Protestatarii cer autorizații sau o altă soluție echivalentă și ca punctul de trecere Dolhobyczów, unde e-rail nu s-ar aplica, să fie disponibil doar pentru autovehiculele UE. Acest sistem administrat de stat servește la arestarea vehiculelor lor. În semn de bunăvoință, aceștia au promis să lase să treacă 10 camioane în fiecare oră, în loc de unul ca până acum.  Antreprenorii vor transmite soluțiile propuse miniștrilor transporturilor. Trecerile sunt în continuare blocate în Slovacia și Ungaria, ai căror transportatori au aceeași problemă cu concurența ucraineană ca și antreprenorii polonezi Producătorii fac presiuni pentru o soluție la acest conflict. După zece luni, valoarea exporturilor poloneze către Ucraina a ajuns la 42 de miliarde de zloți polonezi (echivalentul a 9,67 miliarde de euro), iar importurile în Polonia din Ucraina la 17,1 miliarde de zloți (3,93 miliarde de euro). Polonia înregistrează un sold pozitiv de 24,9 miliarde PLN (5,73 miliarde de euro) în comerțul cu Ucraina.

Articole similare

Ad