Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

“Noi murim și voi vă dați sporuri”!

Acesta este sloganul preluat pe multe camioane care protestează încă de dimineață pe șoselele de centură din București, Bacău, Buzău, Cluj, Suceava, Oradea, Constanța și alte câteva orașe.

Transportatorii s-au strâns încă de dimineață prin parcările din jurul marilor orașe unde se anunțaseră proteste, așteptați de echipaje de Poliție și Jandarmi. În unele orașe Poliția a făcut exces de zel și a amendat șoferii care au claxonat (la Timișoara), iar la Suceava camioanele au fost împiedicate să intre în parcări.

La București, primele camioane s-au încolonat de pe la 09.00 în Chiajna la început în liniște, intimidați de echipajele de Poliție și Jandarmi, care îi așteptau încă de la primele ore ale dimineții. Pe măsură ce s-au strâns primele 50 de camioane și au răsunat și primele goarne, oamenii au început să prindă curaj. Mesajele care au venit din mai multe orașe le-a dat tuturor un imbold. De data asta, nu erau singuri. Cei care au promis că vor ieși pe drum să își strige nemulțumirea s-au ținut de cuvânt.

Este surprinzător cât de mulți oameni s-au adunat în atâtea orașe, fără să existe un lider asumat al întregii mișcări de protest și fără ca asociațiile patronale ale transportatorilor să se implice. Chiar dacă a suferit puțin la capitolul comunicare, neexistând un lider care să coordoneze acțiunile din toată țara și în discuțiile cu presa fiecare și-a exprimat timid un punct de vedere, cele câteva afișe de pe camioane și aglomerația mare din trafic a spus mai mult decât orice altă declarație. Oamenii sunt disperați de tarifele necontrolate la RCA, care nu pot fi acoperite cu tarifele de transport actuale.

Cei care suferă cel mai mult la acest capitol sunt transportatorii mici – adică exact cei care au și ieșit să protesteze – firmele cu flote mai mari reușind să beneficieze de discounturi mai mari la asigurări. Unul dintre transportatorii mai mari care anunțase că protestează a primit ieri o ofertă RCA foarte avantajoasă, de parcă s-ar fi încercat împiedicarea protestului.

Transportatorii se plâng însă și de timpii extrem de lungi de așteptare la frontiere, care au tot crescut în ultimii ani, de drepturile și privilegiile suplimentare oferite funcționarilor de stat în raport cu angajații din sistemul privat în privința alocației de cazare, de pildă, dar și de amendarea fără drept de apel în frontieră pentru supragreutăți și depășiri de înălțime minore, statul neacordând nicio toleranță așa cum se practică în orice țară din UE. Deși s-a cerut ieșirea cântarelor CNAIR din frontiere, pentru a nu mai îngreuna în plus controlul pașapoartelor și al documentelor mărfii, care oricum durează câteva zeci de minute, transportatorii reclamă și corectitudinea cântarelor din frontiere, câtă vreme alte cântare din alte vămi sau de la furnizori indică alte greutăți, iar oamenii nici nu au posibilitatea de a cere recântărire sau reverificare, ci orice contestație este anulată de obligația de a cere verificarea la Biroul de Metrologie a cântarului incriminat, pe cheltuiala reclamantului.

Mișcarea de protest continuă în jurul Bucureștiului, coloanele blocate pe Șoseaua de Centură fiind în curând extinse de șirurile de camioane care au ajuns în București din Buzău, Vâlcea și Constanța. Oamenii par hotărâți să nu plece din București până când Guvernul nu se interesează de soarta lor.

Urmăriți protestul pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Tranzit.revista

Articole similare

Ad