Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prea multe revendicări? Rezultatul ignorării de mult timp a problemelor transportatorilor și legiferarea cu consultarea de fațadă a celor asupra cărora se răsfrâng deciziile.

După 7 zile de protest fără precedent în transporturile rutiere de marfă, dar chiar și în agricultură, guvernanții par să ia în serios revendicările celor două categorii profesionale, după ce miniștrii și media audiovizuală au ridiculizat protestatarii pentru că cer măsuri aberante, care nu pot fi îndeplinite.

Sunt multe zile în care, dacă guvernanții s-au făcut că nu înțeleg ce se cere, sute de oameni din țară au înțeles și au ieșit să se solidarizeze cu protestatarii.

E-adevărat că s-au blocat drumuri, s-au blocat poduri, s-au blocat puncte vamale, port/aeroport, lucruri care nu ar fi fost niciodată posibile dacă ar fi fost un protest planificat și autorizat. Oamenii au acționat fiecare cum a crezut ca să poată atrage atenția guvernanților. Doar amploarea manifestațiilor a făcut ca guvernanții să îi ia în serios.

Astăzi Ministerul Transportatorilor a chemat la consultații asociațiile patronale, așteptați tot astăzi și la ASF, însă transportatorii și fermierii au reiterat că nu vor pleca din stradă până când nu li se garantează că revendicările lor sunt respectate, indiferent de ce promisiuni se fac asociațiilor patronale.

Reamintim că până acum doar Ministerul Transporturilor a agreat să rezolve o parte dintre revendicări, în timp ce ASF și Ministerul Finanțelor nu au revenit asupra refuzului de a rezolva vreo revendicare, refuz exprimat în urma întâlnirilor de sâmbătă-duminică.

Primul-ministru Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă în urma unei intervenții la un post de televiziune că ASF a avut consultări cu unii transportatori și că este gata să facă niște propuneri de îmbunătățire a situației RCA, însă se pare că plafonarea RCA nu va fi făcută la 5.000 de lei, ci la o valoare ceva mai mare.

Tot Marcel Ciolacu a declarat aseară că Guvernul e gata să ia în considerare o schemă de rambursare a accizei la motorină, crescută anul acesta în două etape, cu circa 54 de bani/litrul de motorină. Primul ministru a lăsat să înțeleagă că jumătate din această valoare – circa 25 de bani/litru – ar putea constitui baza accizei returnabile pentru transportatori.

O măsură de rambursare a circa 30 de bani/litrul de motorină ar ajuta la obținerea unui preț la motorină mai mic decât în Ungaria, unde prețul motorinei este apropiat de cel din România și asta pentru că în Ungaria a crescut procentul accizei returnabile de la 3,5 la 10 HUF/litru.

Prin menținerea unui preț competitiv la motorină în România, statul ar avea numai de câștigat deoarece  transportatorii internaționali nu ar fi tentați să alimenteze în Ungaria, ci tot pe teritoriul național, cu avantaje evidente pentru economia României.

Rambursarea unei părți din acciză este singura din pachetul de revendicări trimise către Ministerul Finanțelor și care pare să aibă o rezolvare asumată de Guvern. Rămâne de văzut cum se vor termina negocierile de astăzi și dacă se vor găsi soluții și pentru celelalte revendicări ale transportatorilor.

Citeste si….

Articole similare

Ad