Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Franța reduce vârsta minimă pentru șoferi la 17 ani

Franța a redus vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani, în loc de 18 ani. Măsura a fost anunțată în decembrie 2023 de premierul de atunci Élisabeth Borne și a fost pusă în aplicare printr-un decret care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie.

Reforma se înscrie în politica stabilită anterior de Consiliul Național de Refondare, care vizează promovarea autonomiei și a accesului la un loc de muncă pentru tineri. Într-adevăr, tinerii în vârstă de 17 ani care au trecut examenul teoretic general (posibil de la vârsta de 16 ani sau 15 ani în cazul unui permis de conducere însoțit) și au parcurs minim 20 de ore de conducere (13 ore pentru permisul cu transmisie automată) pot acum să se prezinte la examenul practic pentru obținerea permisului de conducere. Tinerii care au acoperit cerințele menționate nu vor mai fi nevoiți să aștepte până la vârsta de 18 ani pentru a susține examenul și a obține permisul de conducere.

Potrivit Agenției franceze pentru Siguranță Rutieră, candidații care au practicat conducerea însoțită sunt ideali pentru noua reformă. Astfel de șoferi au demonstrat o rată de succes la prima prezentare a examenului practic cu aproape 20 de puncte mai mare (75% față de 57% pentru permisul B) și cu o rată de accidente mai mică. Practica permite, de asemenea, accesul la o poliță de asigurare mai ieftină și o perioadă de probă mai scurtă pentru șoferii începători – 2 ani în loc de 3.

Nu există nicio modificare a condițiilor de stagiu. În primii doi ani de la obținerea permisului, conducătorii auto trebuie să respecte o limită de viteză de 110 km/h pe autostradă și o alcoolemie maximă de 0,2 g/l în sânge. De asemenea, aceștia încep cu un număr inițial de 6 puncte în cazier, care se dublează la 12 la sfârșitul perioadei de probă, în cazul în care șoferul nu a comis nicio infracțiune. Agenția informează clar că permisul de conducere obținut la 17 ani nu permite automat francezilor să conducă de la această vârstă în alte țări europene. „Vârsta de acces la dreptul de a conduce depinde de reglementările naționale în vigoare și este specifică fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Prin urmare, conducătorii auto trebuie să se informeze înainte de plecare cu privire la legislația în vigoare în țara de destinație”, a precizat agenția.

sursa foto: GENDARMERIE.FR

Articole similare

Ad