Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Republica Cehă preia modelul Germania în taxarea camioanelor în funcție de emisiile de CO2

Noile taxe de drum pentru rețeaua rutieră din Cehia intră în vigoare începând cu 1 martie.

Începând cu 1 martie 2024, Republica Cehă, după Germania și Austria, va introduce un nou criteriu de calcul al taxelor de autostradă care va ține cont de emisiile de CO2 ale vehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 tone, în aplicarea Directivei UE 2022/362. Aceasta va fi percepută pentru a recupera costurile cauzate de emisiile de CO2 în timpul funcționării vehiculelor pe drumurile cu taxă din Republica Cehă. Astfel, numărul țărilor UE care au adoptat noul criteriu de calcul al taxelor de autostradă în funcție de nivelul emisiilor de CO2 se mărește, aplicând practic principiul „Poluatorul plătește”.

După modelul german Toll Collect, au fost introduse cinci clase de emisii de CO2 în noul sistem de calcul al taxei de drum – care are ca obiectiv general promovarea sustenabilității mediului. Clasa de emisii 1 va fi supusă celui mai mare tarif de taxare, în timp ce clasa de emisii 5 va putea beneficia de cel mai ieftin tarif, deoarece este rezervată exclusiv vehiculelor cu emisii zero. Prin urmare, această împărțire în clase urmărește să recompenseze vehiculele cu emisii scăzute și să le descurajeze pe cele cu emisii mai mari, contribuind astfel la o reducere globală a emisiilor de CO2. Inițial, toate vehiculele vor fi încadrate automat în clasa de emisii 1. Conform estimărilor inițiale, această categorie va include peste 90 % din vehicule.

Pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 2019, se recomandă consultarea documentației vehiculului (COC, CIF) și verificarea, prin intermediul detectorului de clase de emisii disponibil la https://mytocz.eu/en/kalkulace-co2, dacă vehiculul este eligibil pentru includerea într-o clasă de emisii cu o taxă de drum mai mică.

Vehiculele alimentate cu energie electrică sau hidrogen nu vor mai fi total scutite de taxe

Începând cu 1 martie 2024, scutirea de la plata taxei de drum va înceta să se aplice pentru vehiculele alimentate cu energie electrică sau cu hidrogen cu o greutate brută mai mare de 4,25 t. Aceste vehicule vor fi supuse obligației de a plăti taxa de drum, și anume taxa de drum și taxa de poluare fonică (taxa de poluare a aerului și taxa pentru emisiile de CO2 vor fi zero). În mod standard, vehiculele trebuie să fie înregistrate în modul pre-plătit sau post-plătit și să fie echipate cu o unitate de bord.

Vehiculele alimentate cu energie electrică sau cu hidrogen cu o greutate maximă admisă de până la 4,25 t vor continua să fie înregistrate în sistemul electronic de taxare ca fiind scutite la punctele de contact și vor trebui să fie echipate cu o unitate de bord scutită. Odată cu introducerea componentei privind emisiile de CO2, tarifele de taxare se vor modifica începând cu 1 martie 2024. În prezent, forma finală a versiunii revizuite a Regulamentului nr. 240/2014 al Guvernului, care reglementează tarifele de trecere, nu a fost aprobată. Din acest motiv, în prezent nu este posibilă publicarea acestor tarife de taxare pe site-ul mytocz.eu. Tarifele de taxare în conformitate cu versiunea modificată în prezent a Regulamentului guvernamental nr. 240/2014 Coll. sunt disponibile pe „Portalul sistemului de informații ODok al Oficiului Guvernului Republicii Cehe”.

Articole similare

Ad