Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE a votat reguli specifice privind timpii de conducere și de odihnă ai șoferilor de autocar

Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la adoptarea de reguli specifice privind timpii de conducere și de odihnă în cazul șoferilor profesioniști din turism.

Întrucât negocierile privind Pachetul Mobilitate 1, din 2020, s-au concentrat în principal pe transportul de mărfuri, șoferii de autocar implicați în turism au rămas cu reguli referitoare la timpii de conducere și odihnă nepotrivite muncii lor. Acum această problemă a fost rezolvată, legiuitorii europeni convenind asupra adoptării unor măsuri care să le permită șoferilor de autocar să își împartă

pauzele de odihnă de 45 de minute în două pauze de cel puțin 15 minute, să își amâne perioada de odihnă zilnică cu o oră o dată pe călătorie, cu condiția ca timpul total de conducere acumulat pentru ziua respectivă să nu depășească șapte ore, și să poată conduce circuite naționale mai lungi, de până la 12 zile (anterior această posibilitate exista numai pentru călătoriile internaționale).

Directorul IRU EU Advocacy, Raluca Marian, a declarat: „Noile reguli de conducere și de odihnă pentru turismul cu autocarul nu numai că vor îmbunătăți condițiile de muncă ale șoferilor, ci vor îmbunătăți și siguranța rutieră. Dispozițiile specifice pentru timpul de conducere și de odihnă vor permite șoferilor din turismul cu autocarul să reacționeze mai bine la programul pasagerilor, reducând în același timp semnificativ stresul generat de regulile improprii pentru turism”.

În plus, formularul de călătorie va fi înlocuit cu un formular digital după finalizarea unui studiu al Comisiei Europene, care ar trebui să fie un prim pas către crearea unei platforme operaționale bazate pe IMI pentru a încărca documente de control digitale.

Acest pas binevenit către digitalizare este susținut și de necesitatea de a modifica specificațiile tahografului cel târziu la 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, pentru a face diferența între serviciile regulate și cele ocazionale.

„Șoferii de turism cu autocarul își adaptează călătoriile în funcție de ritmul pasagerilor lor, noile reguli vor elibera întregul potențial al acestui mod de transport ecologic. Așteptăm cu nerăbdare ca Consiliul și plenul Parlamentului să aprobe oficial acordul, despre care sperăm că nu va crea nicio provocare. Acum este timpul să trecem la implementarea și aplicarea noilor reguli”, a conchis Raluca Marian.

Articole similare

Ad