Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Întâlnire bilaterală România-Kazahstan

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut astăzi, 31 ianuarie 2024, o întâlnire cu omologul său din Republica Kazahsan, Marat Karabayev.

Ministrul Karabayev se află în România la inițiativa părții române, din delegația oficială făcând parte reprezentanți a 20 de companii naționale și private de transport și de logistică, precum și alte autorități de stat din Kazahstan. 

La întrevederea de la sediul MTI au participat, alături de ministrul Grindeanu, ministrul economiei Ștefan-Radu Oprea, Ambasadorul României la Astana, Mădălina Lupu, și Ambasadorul Republicii Kazahstan la București, Yerlik Ali.

În cadrul întrevederii, au fost prezentate oportunitățile pentru dezvoltarea cooperării în domeniul transporturilor de mărfuri pentru spațiul România – Marea Neagră – Regiunea Caucaz – Marea Caspică – Republica Kazahstan, traversat de „Coridorul de Mijloc”, care include „Ruta Internațională de Transport Transcaspică (Ruta TITR)”, urmărind cu prioritate valorificarea poziției Portului Constanța ca hub important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice și Asia Centrală și de Sud-Est. Discuțiile au vizat și cooperarea în domeniul transportului rutier, feroviar, maritim și aerian.

În acest context, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României și Ministerul Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport.

De asemenea, la nivelul autorităților în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor de aviație, în cadrul întâlnirii a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Autoritatea de Investigare și Analiză a Siguranței Aviației Civile (AIAS) – România și Departamentul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor pe Transport al Ministerului Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor de aviație.

Delegația Republicii Kazahstan urmează să se deplaseze la sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, unde vor fi prezentate companiilor naționale și private de transport și logistică din ambele state programele investiționale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România și, respectiv, din Republica Kazahstan. De asemenea, partea kazahă se va informa și asupra facilităților oferite de portul Constanța.

Articole similare

Ad