Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

FM Logistic a testat cu succes inteligența artificială

FM Logistic a testat dispozitivul Soter-Coach timp de un an în platforma Petrești, pentru a identifica riscurile ergonomice și a îmbunătăți condițiile de muncă ale lucrătorilor din depozit.

În etapa pilot a proiectului inițiat de actualul director al platformei, Mădălin Soreanu, 30 de dispozitive Soter-Coach au fost implementate la operatorii de preluare a comenzilor, prin dotarea acestora cu un senzor pe guler, pentru identificarea riscurilor la nivelul coloanei vertebrale, sau pe braț, pentru riscurile la nivelul umărului. Lucrătorul este atenționat în timp real dacă execută una dintre cele 10 mișcări riscante pe care detectorul le poate monitoriza. În plus, dispozitivul adună informații de la utilizator, astfel încât să anticipeze potențialele riscuri de accidentare.

La finalul perioadei de testare, rezultatele arată că Soter-Coach a redus cu 30% numărul de mișcări riscante pentru coloana vertebrală.

În acest context, echipa din Petrești a implementat măsuri pentru a corecta și a îmbunățăți ergonomia posturilor de lucru. Printre acestea se numără achiziția de cărucioare care se ridică automat, dar și transportoare. Primele îi ajută pe lucrători să evite îndoirea spatelui, iar cele din urmă să limiteze transportul de sarcini.

„Problemele ergonomice sunt o realitate care trebuie conștientizată atât de manageri, cât și de angajați, iar dispozitivul Soter-Coach ne-a oferit pentru prima dată șansa de a documenta științific acest aspect cu ajutorul măsurătorilor și a datelor colectate, astfel încât să vedem cum este impactul nostru, pozitiv sau negativ, asupra condițiilor de lucru. Recomand această soluție de înaltă tehnologie, care încorporează inteligența artificială, și altor depozite din România pentru că este ușor de implementat, iar panoul de comandă este intuitiv. În plus, ceea ce este important pentru noi este că această soluție le-a demonstrat angajaților din Petrești că suntem interesați de sănătatea și de bunăstarea lor, nu doar de productivitate“, a spus Mădălin Soreanu.

De altfel, inițiativa testării acestui dispozitiv a venit din nevoia de a documenta științific ergonomia, de a reduce fluctuația de personal din depozit, de a identifica punctele slabe ale ergonomiei și de a stabili planuri concrete care să îmbunătățească postura și miscările la locul de muncă.

După perioada de testare de un an, dispozitivul Soter-Coach ar putea fi implementat în depozitele FM din România. De altfel, acesta a mai fost testat (însă pentru perioade mai scurte de timp) în Rusia și Polonia, iar Spania și-a arătat interesul pentru a începe teste în zona Madridului.

Soter-Coach este un dispozitiv de mici dimensiuni (2×3 cm și 20 gr), ce poate fi atașat pe diverse părți ale corpului și/sau pe haine și monitorizează și înțelege riscul de accidentare al fiecărei persoane care îl poartă.

Soter-Coach realizează o analiză ergonomică personalizată, avertizează în timp real asupra pozițiilor incorecte prin alerte sonore și vibrații și contribuie la menținerea unei poziții corecte, dar și la realizarea unui mișcări lipsite de risc când lucrătorul se apleacă, ridică sau transportă diferite obiecte. Soter-Coach a fost dezvoltat în Marea Britanie de Soter Analytics, se potrivește oricărui tip de corp, iar bateria dispozitivului rezistă până la 30 de zile.

Articole similare

Ad