Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE a convenit asupra adoptării unui protocolul de gestionare a crizelor

Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind un nou cadru de coordonare a crizelor, care impune statelor membre să fie transparente în ceea ce privește măsurile pe care le vor adopta în situații de criză.

Actul de urgență și reziliență al pieței interne (IMERA), cunoscut anterior ca Instrumentul de urgență al pieței unice (SMEI), va permite Comisiei Europene să solicite informații vitale de la companiile aflate într-o situație de criză și, ulterior, să le atribuie comenzi prioritare pentru bunuri și servicii esențiale.

Instrumentul va stabili un nou sistem de pregătire pentru criză pe trei niveluri, care va ajuta la coordonarea activităților și va asigura furnizarea de bunuri relevante pentru criză în situațiile de urgență viitoare.

După criza generată de pandemia Covid, în ultimele săptămâni am asistat la perturbări severe la frontierele intra-Schengen și în statele membre, din cauza protestelor fermierilor. Acest lucru a dus la o situație nesustenabilă, cu blocaje și atacuri împotriva șoferilor profesioniști și a încărcăturii camioanelor. IMERA trebuie să ajute la abordarea rapidă a tuturor tipurilor de crize, deoarece va forța statele membre să faciliteze circulația transfrontalieră a bunurilor și serviciilor esențiale chiar și în cazul restricțiilor de circulație.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să informeze Comisia, companiile și cetățenii cu privire la măsurile lor de criză după ce le-au adoptat.

„Salutăm în mod deosebit transparența sporită pe care o introduce IMERA. Informarea din timp cu privire la blocajele preconizate și în curs de desfășurare este crucială pentru operatorii de transport pentru a putea planifica și redirecționa planificarea acolo unde este posibil și pentru a evita întreruperile în lanțul logistic”, a subliniat Raluca Marian, directorul IRU Advocacy.

Se așteaptă ca Parlamentul European și Consiliul să aprobe acordul provizoriu în săptămânile următoare.

sursa poza: IRU

Articole similare

Ad