Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2 trilioane de dolari prin persoanele varstnice

PwC – Prelungirea vietii profesionale a persoanelor varstnice ar putea creste PIB-ul tarilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolari.
Tarile membre ale OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) ar putea inregistra o crestere de aproximativ 2 trilioane de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, daca rata de ocupare a fortei de munca pentru persoanele cu varsta de peste 55 de ani ar fi egala cu cea a Suediei, cea mai performanta tara din UE in aceasta privinta, potrivit unui studiu al economistilor PwC.
 

Indicele „Golden Age” calculat de PwC reprezinta o medie ponderata a unei serii de indicatori – printre care ocuparea fortei de munca, veniturile si participarea in programe de formare – care reflecta impactul pe piata fortei de munca al angajatilor cu varste de peste 55 de ani in 34 de tari OCDE, se arata intr-un comunicat de presa.
Cresterea potentiala pe termen lung a PIB-ului variaza semnificativ intre tari, de la aproximativ 1% in Coreea si 2% in Japonia, pana la aproximativ 16% in Grecia. Alte tari care se situeaza la coada clasamentului ar putea obtine, de asemenea, castiguri mari, cum ar fi Belgia (13%) si Slovenia (12%). Avand in vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potential de castig in termeni absoluti, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB).
„Intre 2015 si 2035, numarul persoanelor cu varsta peste 55 de ani in tarile cu venituri mari (din cadrul OCDE) va creste cu aproape 50%, pana la aproximativ 538 de milioane. Este o veste imbucuratoare ca traim mai mult, insa imbatranirea rapida a populatiei exercita o presiune financiara semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii. Pentru a compensa aceste costuri mai mari, consideram ca angajatilor de varsta a treia ar trebui sa li se permita si chiar sa fie incurajati sa ramana in activitate mai mult timp. Acest lucru ar spori puterea de cumparare si ar conduce la cresterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite si taxe“, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania. Tarile nordice sunt si de aceasta data in varful clasamentului, Islanda ocupand primul loc, Suedia locul patru si Norvegia locul sase. Danemarca (13) si Finlanda (14) nu inregistreaza performante la fel de spectaculoase precum vecinii lor, totusi se situeaza in prima jumatate a clasamentului OCDE.
Israel a urcat un o pozitie fata de anul trecut, ocupand locul trei, Coreea de Sud si Japonia au urcat fiecare cate doua pozitii pana pe locul sase, respectiv locul opt, Australia urcat patru pozitii pana pe locul 12, iar Germania doua locuri pana pe locul 15.
Printre prioritatile guvernelor din cadrul OCDE, se numara:
reformarea sistemului de pensii si furnizarea altor stimulente financiare pentru incurajarea pensionarii tarzii;
sprijinirea formarii/recalificarii persoanelor in varsta, in special ca raspuns la schimbarile tehnologice, cum ar fi cresterea automatizarii;
introducerea masurilor de combatere a discriminarii pe motive de varsta in toate aspectele legate de ocuparea fortei de munca.
„Corelatia dintre indicii calculati de PwC «Young Workers» si «Golden Age» sugereaza ca angajarea persoanelor in varsta nu ii impacteaza negativ pe cei mai tineri. Cercetarile noastre arata ca politicile flexibile de munca implementate in tarile care inregistreaza cele mai bune performante conform studiului „Golden Age” stimuleaza totodata femeile sa ramana in activitate mai mult timp“, a precizat Ionut Simion.
„Pentru Romania, o tara care inregistreaza o imbatranire accelerata a populatiei, identificarea modalitatilor de a mentine pentru o perioada mai lunga de timp in viata activa profesional persoanele varstnice va deveni un factor crucial pentru pastrarea viabilitatii sistemului public de pensii. Trebuie sa fim mai inovativi in privinta modului in care concepem politicile sociale si economice pentru a veni in intampinarea nevoilor muncitorilor varstnici si pentru a incuraja angajatorii sa ofere posibilitatea de munca flexibila si optiuni de pensionare partiala”, a adaugat Ionut Simion.

Articole similare

Ad