Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Finanţele anunţă un plafon de 180 de milioane de lei pentru operatorii de transport care cer rambursarea a 13 bani/litru din acciza de la motorină

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi-a ţinut promisiunea doar pe jumătate faţă de protestatari în ceea ce priveşte rambursarea către transportatori a circa jumătate din creşterea accizei la motorină din acest an. Şi asta pentru că 13 bani/litru acoperă jumătate din creşterea accizei operată la 1 ianuarie, însă de la 1 iulie acciza se va majora din nou, astfel că hotărârea Guvernul ar fi trebuit să includă o dublare a sumei rambursate din a doua parte a anului. 26 de bani pe litrul de motorină ar fi o subvenţie corectă pentru transportatori, în concordanţă cu promisiunea făcută de premier.

  • Protestatarii sunt primiţi astăzi la primul grup de lucru la Guvern şi poate vor putea atinge acest subiect, mai ales că deja Ministerul Finanţelor a anunţat bugetul stabilit pentru rambursările de acciză pentru tot anul: 180 de milioane de lei pentru un număr estimat de 4.000 de operatori economici.
  • Interesant este că deşi rambursarea unei părţi a accizei la motorină a fost obţinută de transportatorii mici prezenţi la protest, de aceasta vor beneficia mai ales transportatorii mari, obişnuiţi cu rigorile birocratice şi care au experienţa dosarelor de recuperare de acciză. Ministerul Finanţelor pare să ştie că din cei 47.000 de firme cu cod CAEN de transport rutier de mărfuri (4941) majoritatea firmelor nu sunt eligibile să primească rambursarea unei părţi din acciză, pentru că fie au datorii la bugetul de stat, fie nu deţin facturi la motorină completate corespunzător etc.
  • Mai mult decât atât, cele 180 de milioane de lei bugetate ca ajutor de stat pentru acciza la combustibil trebuie să ajungă nu numai operatorilor de transport licenţiaţi pentru transport public de marfă, ci şi celor care fac transport în cont propriu (producători, distribuitori de bunuri cu flotă proprie), cât şi operatorilor de transport de persoane, până la 31 decembrie 2024.

Care e procedura de rambursare?

Operatorii economici pot depune o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.

Sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creșterii accizei la motorină următoarele condiții:

  • dețin licență comunitară eliberată în România;
  • dețin cel puțin un vehicul eligibil;
  •  nu sunt declarați inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii;
  • nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane;
  • nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
  • alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Articole similare

Ad