Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania: Legea privind imigrația forței de muncă calificate permite angajarea mai facilă a profesioniștilor cu experiență

În curând, lucrătorii calificați din străinătate nu vor mai avea neapărat nevoie de o calificare profesională recunoscută de autoritățile germane pentru a avea acces la piaţa forţei de muncă din Germania. În anumite condiții, experiența lor profesională va fi suficientă. De la 1 martie, va intra în vigoare o altă parte a Legii privind imigrația calificată (FEG), care va simplifica procedura de recunoaștere a calificărilor profesionale.

Așa-numitul “pilon al experienței” va permite lucrătorilor calificați să intre în Germania și să lucreze dacă, printre altele, pot dovedi că au cel puțin doi ani de experiență profesională, au o calificare profesională sau o diplomă universitară recunoscută de stat în țara lor de origine și dacă salariul lor anual în Germania atinge o anumită valoare minimă. Acest lucru este valabil pentru profesiile nereglementate, chiar dacă această calificare nu este încă recunoscută în Germania.

În cazul calificărilor profesionale din țara de origine, este necesară, de asemenea, o perioadă de formare de cel puțin doi ani, potrivit agenției de ocupare a forței de muncă. În plus, salariul anual trebuie să fie de cel puțin 40.770 de euro (2024), conform plafonului actual de evaluare a contribuțiilor, cu condiția ca angajatorul să nu fie obligat la alte remuneraţii prin convenții colective.

Cei care nu ating acest prag salarial pot cel puțin scurta procedura de recunoaștere cu până la două luni prin intermediul unui așa-numit parteneriat de recunoaștere. Viitorul angajator și viitorul lucrător calificat se angajează să solicite recunoașterea după intrarea în țară și să urmărească în mod activ procedura, după cum explică agenția de ocupare a forței de muncă.

Pentru aceasta este însă nevoie de un contract de muncă și de o calificare profesională recunoscută în țara de formare de cel puțin doi ani sau de o diplomă universitară. De asemenea, lucrătorul calificat trebuie să poată vorbi limba germană, având nevoie de nivelul de cunoștințe A2 (CECR). Cu toate acestea, recunoașterea profesională rămâne în continuare un proces complex, de lungă durată pentru mulți străini. Legea privind imigrația de forţă de muncă calificată intră în vigoare în trei etape. Începând cu noiembrie 2023, au avut loc simplificări ale Cărții Albastre a UE, iar lucrătorii calificați nu mai trebuie să lucreze în profesia în care au absolvit. Au fost introduse simplificări pentru șoferii profesioniști. A doua etapă este așa-numitul pilon al experienței, care intră în vigoare la 1 martie. În iunie, vor exista simplificări suplimentare în cea de-a treia etapă, prin intermediul așa-numitului “card de oportunitate”.

Articole similare

Ad