Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un miliard de euro de la BEI pentru cofinantarea proiectelor prioritare de transport

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, Romania a semnat pe 18 iulie, la Luxemburg, Contractul cadru de finantare cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de un miliard de euro.
Imprumutul va acoperi contributia bugetului de stat, care cofinanteaza proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Investitiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea UE si se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil si pe eliminarea blocajelor din reteaua infrastructurii de transport.
 

Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal si pe reducerea impactului transportului asupra mediului. Imprumutul este acordat pe o perioada de pana la 25 de ani, din care o perioada de gratie de maximum 7 ani, fiecare tragere fiind considerata un imprumut de sine statator, cu propria maturitate si perioada de gratie. Dobanda poate fi fixa sau variabila, stabilita de comun acord cu BEI si nu se va percepe decat in cazul in care se efectueaza trageri din imprumut. Rambursarea fiecarei trageri poate fi efectuata in una sau mai multe transe. Acest contract contribuie la incurajarea investitiilor, la punerea in practica a Master Planului de Transport agreat cu Comisia Europeana si ajuta la cresterea absorbtiei granturilor acordate de UE in exercitiul financiar 2014-2020.

Articole similare

Ad