Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Investiții de peste 1 miliard de euro în Portul Constanța

Executivul a aprobat în ședința desfășurată ieri, 7 martie 2024, Memorandumul cu privire la realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces și utilități, în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanța Sud – Molurile III S și IV S.

La propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, extinderea Portului Constanța – prin crearea unor dane de mare adâncime/terminale specializate de operare – este un obiectiv inclus în Master Planul de Transport și poate determina creșterea investițiilor din zonă.

Lucrările aferente Molurilor III S şi IV S au fost prevăzute în cadrul investiției “Port Constanța Sud. Zona Liberă”.

Potrivit Studiului de Prefezabilitate întocmit de către CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în 2019 valoarea estimată pe cele două obiective și caracteristicile tehnice se prezintă astfel:

  • Mol III S – 305,6 milioane de euro; 45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane (adâncime la dană -16,5 m);
  • Mol IV S – 815 milioane de euro; 110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane (dintre care 5 dane cu adâncimea -16,5m şi 5 dane cu adâncimea de -19m).

Astfel, valoarea estimată totală a lucrărilor (Mol III S și IV S) este de 1,12 miliarde de euro.

Prin realizarea investiției se va crea posibilitatea pentru operarea navelor de mare capacitate la cele aproximativ 17 dane nou create pe Molul III S și Molul IV S, datorită adâncimilor mari ale apei din zona cheurilor nou-construite.

Realizarea obiectivului de investiții va conduce astfel la creșterea capacității de transport maritim de mărfuri și, implicit, la creșterea volumului schimburilor comerciale.

Prin Memorandumul aprobat Executivul a stabilit că obiectivul de investiții ”Realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces și utilități, în vederea dezvoltării de terminale specializate în Portul Constanța Sud – Molurile III S si IV S” va fi declarat obiectiv strategic de interes național, iar Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA va întreprinde demersurile necesare pentru realizarea Studiului de Fezabilitate/Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție cu privire la acest obiectiv de investiții.

Articole similare

Ad