Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

HyXchange: prețul de achiziție variabil al hidrogenului verde se apropie de cel al hidrogenului gri

Costurile de producție pentru hidrogenul verde au scăzut în cursul anului 2023. Deși costurile pentru hidrogenul gri au fost în continuare mai mici, diferența dintre cele două a devenit mai mică. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns HyXchange, o inițiativă echitabilă privind hidrogenul, în cadrul revizuirii anuale din 2023 a propriului său “indicator al hidrogenului”, HYCLICX.

Costurile variabile de generare a hidrogenului verde în Țările de Jos în timpul “momentelor mai ieftine” – perioade în care se produce multă energie eoliană și solară – sunt reprezentate în acest indice. După cum a arătat o simulare recentă a pieței HyXchange pentru 2030, acest indice este adecvat pentru a fi utilizat în ceea ce privește reglementările europene privind hidrogenul verde.

HYCLICX este un instrument care poate fi utilizat pentru a estima costurile de producție variabile pentru hidrogenul din surse regenerabile bazat pe electroliză în Țările de Jos. Deocamdată, HYCLICX poate face doar estimări ale costurilor variabile pentru producerea hidrogenului. La acestea trebuie adăugate costurile de investiție obișnuite pentru electrolizator. Aceste costuri sunt substanțiale, dar diferă foarte mult în funcție de situație, motiv pentru care nu au fost încă incluse în estimare.

La crearea HYCLICX, HyXchange colaborează cu compania germană E-bridge, care publică indicele german HYDEX pentru hidrogen. Multe dintre premisele de bază ale celor două entități sunt aceleași.

Scădere pe parcursul anului 2023

În cursul anului 2023, costurile variabile pentru toate tipurile de hidrogen au scăzut. Hidrogenul verde este creat din electricitate verde și, prin urmare, prețul a scăzut. Depinde în continuare foarte mult de condițiile meteorologice: în perioadele în care se produce multă energie eoliană și solară, electricitatea verde – și, ca rezultat direct, hidrogenul verde – poate fi mai ieftină decât hidrogenul gri/albastru. În alte momente, însă, poate fi mai scump.

Corelația cu reglementările europene privind hidrogenul verde

HYCLICX funcționează în paralel cu reglementările europene privind hidrogenul verde. Aceste reglementări impun o astfel de corelație: acel tip de hidrogen trebuie să fie fabricat din electricitate verde care este generată simultan, pentru a garanta că hidrogenul este, de fapt, durabil. HyXchange a realizat un proiect de cercetare în acest sens pentru anul 2023. În 2023, orele HYLICX cu preț redus al energiei electrice au furnizat, de asemenea, mult mai multă energie electrică sustenabilă decât media. Corelația din 2023 a fost considerabilă, adică nu a fost încă perfectă, dar suficientă pentru a îndeplini cerințele de corelare lunară prevăzute de reglementările europene care vor fi în vigoare până în 2030.

Articole similare

Ad