Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Costurile de transport rutier de marfă din Germania au crescut cu 3,2% în al doilea semestru din 2023

Costurile de logistică și transport de mărfuri au crescut în a doua jumătate a lui 2023 cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform indicelui costurilor de grupaj al asociației federale a expeditorilor și logisticienilor germani DSLV.

Cele mai mari creșteri le-au înregistrat costurile cu personalul (+4,6%) și cele cu materialul rulant (+4,1%), dar și cele cu sediile, energia și asigurările, precum și costurile operaționale pentru tehnologiile digitale.

Creșterea taxei de drum din Germania a avut deja impact asupra costurilor totale ale firmelor de logistică și transport din al doilea semestru al anului trecut, deși s-a produs abia la 1 decembrie, ducând la scumpirea cu 23,7% a folosirii infrastructurii rutiere.

DSLV atrage atenția asupra faptului că, deși taxele de drum reprezintă o pondere relativ mică în costurile totale de transport rutier de mărfuri din Germania, de 3,6% în prezent, ele vor tot crește, după ce la final de 2023 aproape s-au dublat și la 1 iulie 2024 se preconizează că vor crește din nou, odată cu extinderea obligației de plată a taxei de drum din Germania către vehiculele cu o masă totală tehnic admisibilă de cel puțin 3,5 t.

Pe de altă parte, costurile cu combustibilul au scăzut cu 9,9% în ultimele șase luni din 2023 față de perioada similară din 2022, astfel că indicele ajustat în funcție de evoluțiile costurilor cu combustibilul și taxele de drum este în creștere cu 4,4% în cazul logisticii și transportului de mărfuri generale din Germania. DSLV Groupage Freight Forwarding Cost Index a ajuns la a 19-a ediție și compară costurile de procesare din logistica mărfurilor generale din cele două semestre ale anului comparativ cu perioadele similare ale anului precedent. Indicele ține cont de datele colectate de firma de consultanță FORLOGIC de la 13 rețele de mărfuri generale și furnizori de logistică având un total de 116 depozite și 19,5 milioane de transporturi.

Articole similare

Ad