Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Costurile de depozitare la nivel global continuă să crească, dar mai lent decât până în Q4 2023

Costurile de depozitare au crescut constant la nivel global din primul trimestru al lui 2022 încoace, însă această creștere a încetinit substanțial în ultimul trimestru din 2023, în special în economiile occidentale, așa cum reiese din Indexul realizat de Transport Intelligence (Ti).
Atât Europa, cât și Asia de Nord-Est au înregistrat o creștere marginală a costurilor față de trimestrul al treilea din 2023, de 0,7%, respectiv, 0,3%, iar America de Nord a înregistrat o scădere cu 3,8%, determinată în principal de scăderea chiriilor în Canada.
Același raport arată că, probabil, aceste costurile vor continua să crească și să rămână ridicate în comparație cu mediile înregistrate de-a lungul timpului, mai mult în economiile occidentale decât în Asia de Nord-Est. Deci este de așteptat ca atât costurile din America de Nord, cât și cele din Europa să continue să crească, deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți.
Ratele de neocupare au fost semnificativ mai mari în ultimul trimestru din 2023 decât în perioada similară din 2022 în toate cele trei regiuni majore ale lumii, datorită unui aflux de noi oferte și cererii moderate. Noua ofertă de spații a venit după o perioadă de disponibilitate scăzută până la niveluri record. Ca atare, în ciuda unei oarecare relaxări, ratele de neocupare rămân la minime istorice, mult mai mult în Europa și America de Nord decât în Asia de Nord-Est.
Privind în perspectivă, pe termen mediu, probabil vor exista mai multe stocuri de spații pe piața mondială, iar spre mijlocul/sfârșitul lui 2024 și dincolo de acest interval de timp este posibil să existe din nou rate de neocupare și oferte mai mici, pe măsură ce dezvoltatorii nu mai încep proiecte noi și cererea își revine. Și atunci, de la mijlocul până la sfârșitul lui 2024 și în 2025, ne putem aștepta la costuri care să crească din nou într-un ritm mai rapid, deoarece finalizarea de proiecte în mai mică măsură decât până acum reduce oferta de spații vacante și cererea își revine. Costurile din Asia de Nord-Est se estimează că vor rămâne în mare parte constante sau vor scădea, în funcție de piață, deoarece oferta bogată lasă puțin loc pentru creșterea costurilor și a chiriilor.
Ti alcătuiește acest Index al costurilor de depozitare urmărind situația din America de Nord, Europa și Asia de Nord-Est și folosind informațiile provenite din închirierea depozitelor.

Articole similare

Ad