Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Doar 16% dintre transportatorii catalani au un site web și aproape niciunul dintre ei nu utilizează CMR electronic

Observatorul permanent pentru digitalizarea transportului catalan, înființat în 2022 de către Asociació General d’Autònoms-Pimes Transportistes de Catalunya (cu scopul de a analiza și cuantifica progresele sectorului în domeniul digitalizării și care beneficiază de sprijinul Departamentului de Teritori de la Generalitat de Catalunya), a publicat datele actualizate ale sondajului său pentru prima jumătate a anului 2024. Acesta a fost realizat în luna martie pe un eșantion reprezentativ de peste 100 de întreprinderi de transport rutier de mărfuri din Catalonia, dintre care 85% erau întreprinderi independente și 80% erau întreprinderi fără angajați.

Rezultatele obținute, care au fost prelucrate cu sprijinul tehnic al Fundației Quijote pentru Transport, arată că procesul de digitalizare a IMM-urilor, micro-PM-urilor și a lucrătorilor independenți din sectorul catalan avansează foarte lent, în ciuda pachetului semnificativ de ajutoare publice care a fost alocat în acest sens de către administrațiile publice.

Este de remarcat în special faptul că gradul de utilizare a documentelor electronice de transport (scrisoarea de trăsură electronică, e-CMR etc.) este practic nul, doar 1% dintre cei intervievați declarând că le-au folosit. Acest lucru dovedește că, până în prezent, întreprinderile de încărcare, operatorii logistici și intermediarii nu s-au angajat decât foarte puțin să utilizeze documentația contractuală a serviciilor de transport pe care le contractează în format electronic, în ciuda avantajelor sale incontestabile din punct de vedere al securității și trasabilității și a faptului că utilizarea sa este reglementată legal de ceva timp, atât la nivel național, cât și internațional.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că abia o zecime dintre microîntreprinderile și întreprinderile de transport independente catalane utilizează sisteme de gestionare a flotei (doar 12%), ceea ce arată că aceste soluții software s-au consolidat doar în cadrul întreprinderilor de flotă de dimensiuni medii și mari.

O altă concluzie relevantă a studiului este prezența limitată a IMM-urilor și a întreprinderilor de transport independente catalane pe internet, doar 16% dintre acestea declarând că au un site web. Chiar și mai puține dintre acestea utilizează orice fel de software pentru a calcula costurile, doar 6%. În cele din urmă, un aspect pozitiv care trebuie subliniat este nivelul ridicat de utilizare a programelor de gestionare legate de tahograful digital, 4 din 10 transportatori catalani declarând că utilizează un anumit tip de software pentru analiza și interpretarea fișierelor de tahograf digital.

sursa foto: FENADISMER

Articole similare

Ad