Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania, cea mai rapida rata de crestere a costului fortei de munca din UE in trimestrul I

In primele trei luni ale anului, Romania a inregistrat cele mai mari cresteri ale costurilor privind forta de munca, arata un raport publicat recent de Eurostat. La nivelul UE, costurile cu forta de munca sunt de asemenea pe un trend crescator, de 2,7% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2017.
In Romania, cresterea a fost de 12,7%, cea mai mare din UE, cresteri mari inregistrand si Letonia (11,2%), Ungaria (10,3%), Republica Cheha (9%) si Slovacia (8,5%), arata sursa citata de Mediafax. Cele mai mici cresteri din prima parte a acestui an au avut loc in Italia (0,4%), Finlanda, Luxemburg si Spania (toate cu cate 1,4%), Danemarca (1,6%) sau Franta si Belgia (amandoua cu cate 1,8%). Portugalia este singurul stat membru unde costurile cu forta de munca au scazut, cu 1,5%, mai spune sursa citata. Defalcat, pe plan local, costurile fortei de munca in sectorul privat au crescut in primele luni ale anului 2018 cu 10,8%, in timp ce cele din sectorul bugetar au crescut cu 18,3%. Anul trecut insa, acestea din urma au atins si pragul de 35%.
 

La nivelul UE, pe categorii de costuri, pe primul loc se afla cele cu asigurarile sociale, cu pensii, taxe si alte contributii nelegate de salarii, care au crescut cu 2,6%, in timp ce costurile salariale au crescut, in medie, cu 1,8%.

Articole similare

Ad