Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Creste ingrijorarea membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) privind mediul de afaceri

Cele mai recente rezultate ale indicelui perceptiei membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat in martie 2019, aduce cateva semne importante de ingrijorare si lasa deschisa intrebarea daca ceea ce vedem acum este o tendinta care se va accentua sau sunt doar niste semnale trecatoare.
In ultimii ani, la fiecare editie a indicelui de perceptie, FIC a remarcat o discrepanta: pe de-o parte companiile se asteptau la o crestere semnificativa a veniturilor si a cifrei de afaceri, dar in acelasi timp erau tot mai ingrijorate de predictibilitatea cadrului de reglementare, legislativ si fiscal. Ceea ce difera acum este faptul ca, desi continua sa fie ingrijorati de calitatea cadrului de reglementare si de lipsa predictibilitatii, membrii FIC sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de crestere a afacerilor lor.

Astfel, 24% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa se contracte, fata de doar 14% anul trecut, iar 20% se asteapta ca afacerile lor sa se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta in martie 2018. De asemenea, aproximativ 20% dintre respondenti vad o diminuare a exporturilor si a activitatii lor pe piata interna, dublu fata de acum 6 luni, in vreme ce 30% se asteapta ca rezultatele lor pentru urmatoarele 12 luni sa se inrautateasca fata de perioada anterioara, comparativ cu 15% in martie 2018. In plus, 35% vad un declin al investitiilor lor, comparativ cu 19% in 2018, iar 37% dintre respondenti considera ca vor angaja mai putine persoane in perioada urmatoare, in timp ce in 2018 doar 17% au raspuns astfel.
La aceasta editie a indicelui de perceptie au raspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC.

Articole similare

Ad