Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

COVID-19: Romania primeste 3,1 miliarde de euro din planul economic al UE

In cadrul Initiativei pentru Investitii ca raspuns la coronavirus, Romania ar urma sa beneficieze de 3,1 miliarde de euro, una dintre cele mai mari alocari dintre statele membre in lupta impotriva efectelor pandemiei provocate de COVID-19.
Comisia Europeana ia toate masurile necesare pentru a asigura furnizarea adecvata de echipamente de protectie in toata Europa. Avand in vedere penuria mondiala actuala, Comisia a lansat, impreuna cu 26 de state membre, o procedura comuna accelerata de achizitii publice. Astfel, Comisia adopta o extindere a actului de punere in aplicare existent in cadrul mecanismului UE de protectie civila (rescEU) pentru ca Uniunea sa achizitioneze astfel de echipamente.
Pentru a pune la dispozitie fonduri destinate combaterii crizei, Comisia propune mobilizarea rapida a rezervelor de lichiditati din fondurile structurale si de investitii europene (fondurile ESI) – fondurile de coeziune ale UE. Astfel se vor furniza lichiditati imediate pentru bugetele statelor membre. Se va contribui la utilizarea cu anticipatie a fondurilor pentru politica de coeziune inca nealocate, in valoare de 37 de miliarde EUR, din cadrul programelor politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, oferindu-se astfel investitiilor economice impulsul de care au atata nevoie, arata Comisia intr-un comunicat. 
Romania are alocate 3,079 miliarde de euro, din care 491 milioane reprezinta sume eliberate ca lichiditati, in timp ce 2,588 miliarde reprezinta suma care corespunde bugetului UE.

Articole similare

Ad