Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eficienta energetica, esentiala in controlul costului de operare

Eficienta energetica este un subiect de maxima actualitate pentru toti operatorii logistici, intrucat energia electrica s-a scumpit cu cel putin 3-6% in ultimul an si tendinta este de crestere. Costul acesteia se reflecta direct in tarifele practicate, astfel ca in 2013 si 2014 eforturile tuturor furnizorilor de servicii logistice vor merge catre optimizarea consumului si recuperarea de energie, atragerea si orientarea catre solutii alternative de energie „verde“, folosirea mai buna a sinergiilor si, nu in ultimul rand, catre optimizarea fluxurilor operationale pentru a putea ramane in piata.
 

Clientii nu mai sunt de mult orientati in primul rand catre calitate si apoi spre pret. Acesta din urma a devenit esential si dicteaza pozitia managerului operational de a lucra sau nu cu un anumit furnizor de servicii logistice. Si asta deoarece in toate companiile se pune o presiune foarte mare pe reducerea costurilor cat de mult posibil. „Este o masura fireasca si cea mai la indemana, insa, pe termen lung, acest lucru nu va da roade, pentru ca un tarif de dumping se va resimti in calitatea serviciului prestatorului. Totusi, avand in vedere contextul actual, operatorii care se respecta vor incerca prin eficienta si prin optimizari sa scada costurile, fara a reduce calitatea serviciilor prestate. Practic, toate economiile facute vor fi transpuse in tarifele finale inaintate clientilor“, a declarat Razvan Dinescu, director general Orshar International.

Energia electrica „atarna“ greu in balanta cheltuielilor
Ponderea cheltuielilor cu energia electrica este diferita in functie de specificul activitatii. Astfel, daca in cazul produselor proaspete acestea pot reprezenta 20% din cheltuielile fixe, la produsele congelate se dubleaza. Din acest motiv, se impune negocierea unui contract cat mai bun cu furnizorul de energie, adaptat specificului de consum.
Consumul de energie este influentat de o constanta a cheltuielilor fixe si a modului de operare al furnizorului, dar tine cont, in acelasi timp, si de modul in care se pozitioneaza clientul in raport cu operatorul logistic. „De exemplu, in afacerea cu inghetata, aceasta trebuie depozitata la -24 oC (pentru a se pastra in conditii optime formele, topping-urile etc.), dar in Romania nu sunt decat doua depozite, dupa stiinta mea, care au asemenea temperaturi: ACT Cold Storage si Orshar. Depozitarea de inghetata nu se va face niciodata la -24 oC, cat este temperatura recomandata pentru pastrare, ci la -18/-20 oC, pentru ca atat poate produce uzina de frig. Totodata, pentru ca agregatele din dube si semiremorcile frigorifice doar mentin temperatura, nu o si scad sub valori mai mici de
-20 oC, in momentul in care marfa vine la o temperatura mai mare, consumul energetic pentru ca produsele sa ajunga la temperatura optima de pastrare este crescut, desigur, daca instalatia are o capacitate de racire constructiva la -24 oC. Cele mai performante instalatii frigorifice au o marja de 2 oC/zi, …

Articole similare

Ad