Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania urca o pozitie in clasamentul celor mai atractive state din ECE

Potrivit studiului Camerelor de Comert bilaterale din 16 tari din Europa Centrala si de Est (ECE), companiile germane au dobandit din nou incredere in Romania ca amplasament investitional si privesc cu optimism catre viitor, drept pentru care tara noastra a urcat o pozitie fata de anul trecut, ajungand pe locul al 10-lea in clasamentul celor mai atractive tari din ECE.
 

Raportul de Conjunctura 2015 publicat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) arata ca podiumul pe care anul trecut urcau Polonia, Cehia si Estonia ramane si anul acesta neschimbat, spre deosebire de ultimele pozitii, Albania (locul 18) si Kosovo (19) devansand acum, asa cum era usor de ghicit din pricina situatiei conflictuale, Ucraina (locul 20).

Raman insa multe puncte slabe si multe domenii care trebuie imbunatatite in Romania, cum ar fi achizitiile publice, lupta impotriva coruptiei, predictibilitatea politicilor fiscale, stabilitatea sistemului juridic si infrastructura. Nemultumiri aduc si noile propuneri de lege in ceea ce priveste dreptul muncii.

Asteptari pozitive de la 2015
Comparativ cu anul trecut, situatia economica a tarii, situatia propriei companii si cea a propriei branse sunt mai apreciate anul acesta de cele 126 de firme germane din diverse domenii de activitate, dupa cum reiese din chestionarul de conjunctura 2015 al AHK. 15% din companiile germane din Romania participante la chestionar apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, iar peste jumatate (56%) sunt de parere ca economia romaneasca va evolua mai bine decat anul trecut. In ceea ce priveste situatia propriei firme pentru anul in curs, asteptarile sunt, de asemenea, pozitive. Numarul celor care considera situatia propriei firme ca fiind buna in prezent a crescut la 54% (in 2014 era de 50%, in 2013, de circa 36%, si in 2012, de 42%). In ceea ce priveste situatia din 2015 comparativ cu cea de anul trecut, 75% sunt de parere ca aceasta se va imbunatati, fata de numai 54% in 2014. Mai mult de jumatate din companiile participante la studiu (52%) vad pentru anul in curs o imbunatatire a situatiei conjuncturale a bransei in care activeaza, comparativ cu anul trecut, in vreme ce doar 16% sesizeaza o inrautatire a situatiei.
In ceea ce priveste factorii economici, se observa inregistrarea de progrese in mai multe domenii, atat din punct de vedere politico-economic, cat si referitor la functionalitatea mediului de afaceri si piata muncii.

Combaterea coruptiei si transparenta achizitiilor publice, plusuri actuale
In domeniul justitiei, Romania a inregistrat in 2014 progrese importante, percepute ca atare si de mediul de afaceri. Masurile si evolutiile din ultimii 2-3 ani in lupta de combatere a coruptiei au schimbat perceptia companiilor in bine, chiar daca circa 43% dintre ele sunt inca nemultumite cand vine vorba de coruptie. Cu toate acestea, numarul celor multumiti de progresele realizate de lupta anticoruptie a crescut de la 3% in 2014 la 20% anul acesta.

Articole similare

Ad