Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pregatirile pentru accesarea banilor europeni, in linie dreapta

Banii europeni disponibili prin Programul Operational Regional 2014-2020 se pare ca vor putea fi accesati incepand cu sfarsitul acestui an. Axele prioritare de investitii au fost intr-un final aprobate, iar principalii beneficiari – administratiile publice locale – se pot apuca de treaba. Desigur, mai sunt de rezolvat probleme ce tin de „bucataria interna“, ca executia planului de mobilitate, constituirea de asociatii de dezvoltare intracomunitara (unde este cazul) etc. Important este ca bani sunt, iar de data aceasta vor putea fi investiti si in innoirea flotei nationale de transport urban.
 

Din perspectiva administrativ-procedurala, conditiile pentru ca fondurile europene sa fie accesate sunt prezentate intr-un ghid general, care fixeaza cerintele la nivel de POR, precum si mai multe ghiduri specifice, impartite pe prioritati de investitii. Acestea din urma nu au fost inca lansate, insa se asteapta sa fie facute publice pana la sfarsitul anului, a explicat Calin Magurean, reprezentantul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
Programul Operational Regional 2014-2020 include 12 axe prioritare, bugetul total alocat fiind de 8.250 de milioane de euro. Cele mai mari alocari sunt destinate axelor prioritare 3 si 4, care includ si oportunitatile de finantare pentru transportul public urban.
Axa prioritara 3 vizeaza sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, valoarea totala alocata fiind de 2.374 de milioane de euro. Principalii beneficiari sunt autoritatile publice centrale si locale, altele decat centrele resedinta de judet, acestea din urma avand alocare separata pe axa 4 a POR. Transportul urban se incadreaza in prioritatile de investitii pe axa 3, alocarea financiara la nivel national fiind de 1.187,28 milioane de euro. Beneficiarii potentiali sunt autoritatile publice locale, care pot participa la depunerea proiectelor si in parteneriat cu operatorul de transport public.
Axa 4 se refera doar la localitatile resedinta de judet, cu exceptia municipiului Tulcea, care are alocare separata. Axa include patru prioritati de investitie, dintre care prima vizeaza chiar masurile implementate pentru transport urban. Alocarea financiara in acest caz este de 1.126,41 de milioane de euro, iar unitatile administrativ-teritoriale (UAT), reprezentate de municipiile resedinta de judet (in asociere cu localitati din zona functionala urbana), pot participa, de asemenea, in parteneriat cu operatorul de transport public.
In cazul ambelor axe prioritare tipurile de proiecte ce pot fi finantate sunt investitiile destinate imbunatatirii transportului public urban si transportului electric si nemotorizat, precum si alte investitii destinate reducerii emisiilor de CO2 in zona urbana.
Special pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala si locala, respectiv drumurile judetene, se pot accesa fonduri si pe axa prioritara 6, cu o valoare alocata de 1.068,37 de milioane de euro, pentru reabilitari de drumuri, …

Articole similare

Ad