Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consultarea publica privind regulamentul 1073, in plina derulare

Cetatenii Uniunii Europene, precum si organizatiile/institutiile interesate sau implicate in transportul de calatori, sunt invitati sa isi exprime punctul de vedere cu privire la situatia actuala a serviciilor de transport cu autobuzul si autocarul de pe pietele nationale, despre regulamentul 1073/2009, precum si despre eventualele modificari care ar putea fi aduse legislatiei europene pentru a optimiza functionarea acestui segment de activitate. Consultarea publica a fost demarata pe site-ul Comisiei Europene la sfarsitul anului trecut si se incheie pe 15 martie 2017.
 

La momentul adoptarii sale, in 2009, regulamentul 1073 a fost parte a pachetului rutier menit sa modernizeze regulile care guverneaza transportul rutier pe fiecare ramura in parte, precum si accesul la profesia de operator de transport. Pana la momentul respectiv, pietele erau guvernate la nivel intern de legislatia nationala, iar la nivel extern de acordurile bilaterale intre state. Principalul obiectiv al 1073 a fost sa uniformizeze legislatia in domeniul transporturilor de calatori si sa contribuie la completarea serviciilor de transport cu autobuzul si autocarul pe pietele interne ale Uniunii. In acelasi timp, s-a dorit sporirea eficientei si competitivitatii companiilor de profil in directa legatura cu cresterea numarului de pasageri. Astfel, calatorii sa fie tentati sa opteze pentru un serviciu de transport public in detrimentul masinilor personale.
In 2015, Comisia a demarat o evaluare a efectelor implementarii pachetului rutier, in urma careia a rezultat ca pe segmentul transportului de calatori principala problema o reprezinta incapacitatea serviciilor cu autobuzul si autocarul de a castiga cota de piata vizavi de celelalte variante alternative de transport. Acum, dupa mai bine de sapte ani de la adoptarea pachetului rutier, Comisia Europeana a demarat o consultare publica pe toate cele trei regulamente – 1071, 1072 si 1073. Astfel, in intervalul 14 decembrie 2016-15 martie 2017, toti cetatenii UE sunt invitati sa raspunda online pe site-ul CE la un chestionar care vizeaza regulamentul 1073, fie in calitate de persoane fizice, fie reprezentand institutii, organizatii, companii private.

Articole similare

Ad