Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Planuri mari pentru Bucuresti, cu bani europeni

Dupa aprobarea planului de mobilitate urbana durabila al municipiului Bucuresti vor putea fi accesate fonduri europene de pana la 220 milioane de euro prin Programul Operational Regional, din care 150 de milioane de euro pentru reformarea transportului public. Reprezentantii directiilor de specialitate din cadrul municipalitatii au explicat ca, dupa aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) va fi constituit un comitet consultativ, astfel incat proiectele sa fie implementate in conformitate cu nevoile cetatenilor. Principalele proiecte ale Capitalei incluse in PMUD 2016-2030 Regiunea Bucuresti-Ilfov sunt:
 

• infiintarea Autoritatii de Transport Metropolitan Bucuresti-Ilfov;
• introducerea de benzi de circulatie cu prioritate pentru transportul public pe o distanta de 25 km;
• modernizarea retelei de mijloace de transport in comun prin achizitia de 100 de troleibuze, 500 de autobuze (dintre care 300 electrice) si 300 de tramvaie.
Proiectul mai presupune si modernizarea, extinderea infrastructurii de tramvai (41 km cale dubla) si reabilitarea a aproximativ 1.800 de statii, constructia de parcari de tip Park & Ride la punctele cheie de intrare in oras, constructia de parcari subterane, amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste de biciclete si locuri de parcare pentru biciclete), precum si extinderea sistemului de inchiriere biciclete (bike-sharing).
Grupul de lucru pentru mobilitate urbana propune introducerea in PMUD a patru completari a proiectelor, completari ce vizeaza descongestionarea traficului in zonele de maxima expansiune.
Alte doua proiecte importante pentru Capitala care vor fi realizate dupa aprobarea PMUD sunt extinderea retelei de metrou, in special magistrala M6 Otopeni si extinderea zonei Magurele, pentru a facilita dezvoltarea proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), cel mai mare proiect european de cercetare nucleara laser. Astfel, este important sa fie asigurata o accesibilitate cat mai buna intre aeroportul Otopeni, centrul Capitalei si Magurele pentru miile de cercetatori care vor veni in aceasta zona.

Articole similare

Ad