Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Una vorbim si alta facem!

Dupa aprobarea noului Cod Fiscal, AOAR a constatat ca anumite prevederi asupra carora Asociatia se pusese de acord cu Guvernul in timpul dezbaterilor pe aceasta tema nu au mai fost incluse in forma finala. Mai mult, exista o serie de masuri care trebuie modificate imediat pentru a creste competitivitatea tarii noastre si pentru a incuraja mediul de afaceri.
 

In cadrul conferintei organizate de AOAR la inceputul lui octombrie, Florin Pogonaru, presedintele asociatiei, a afirmat dezamagit ca „am vrea ca cel putin la nivelul coalitiei guvernamentale sa avem pozitii politice clare si sa stim daca nu cumva se face ping-pong cu noi, intre masurile pe care le agream la nivel de Guvern si ceea se intampla dupa aceea in Parlament, la comisiile de specialitate“.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a trecut in revista evolutiile recente care au impact asupra bugetului pentru anii urmatori. „Este vorba in primul rand de Codul Fiscal. De la bun inceput noi am spus ca forma care a fost trimisa in Parlament conduce la un deficit bugetar foarte mare. Pentru anul viitor a ramas valabila doar reducerea de TVA, iar celelalte masuri care ar fi putut avea potential pentru cresterea investitiilor (cum ar fi eliminarea taxelor pe constructiile oficiale) au fost amanate pentru 2017.“
Reprezentantul Consiliului Fiscal a atras atentia asupra unei probleme si mai serioase, si anume cresterile pe care Guvernul intentioneaza sa le faca in sectorul bugetar. Deja o parte s-au materializat in hotarari de guvern, se discuta acum despre o noua schema de salarizare in domeniul bugetar, care cel mai probabil va avea un impact bugetar major, in functie de modul cum va fi aprobata schema si cum se va face convergenta catre acel nivel de salarizare. Ionut Dumitru considera ca daca nu ar mai creste salariile in sectorul bugetar anul viitor ar trebui sa ne asteptam la un deficit bugetar de 2,2% din PIB. Dar daca se aplica acele cresteri potentiale de salarii deficitul poate depasi 4%. Iar intr-o perioada de avant economic sa cresti deficitul bugetar este exact ceea ce nu trebuie sa faci.
Reprezentantul Consiliului Fiscal considera, de asemenea, ca „AOAR ar trebui sa insiste mai mult si asupra problemei salariului minim, care a crescut destul de rapid. In 2016 raportul intre salariul minim si cel mediu va ajunge la aproape 50% si ne va plasa in topul clasamentului in Europa. Este evident ca se pluseaza prea mult in aceasta zona si poate deveni la un moment dat o problema de competitivitate.“

Trebuie stimulata productia, nu doar consumul
Un alt aspect despre care Ionut Dumitru crede ca ar trebui abordat este cat de benefica este o stimulare a consumului in momentul in care acesta deja creste cu 5%, mult mai mult decat creste oferta interna, adica 3,5%. Cu noile cresteri din sectorul bugetar aceste cifre vor fi mai indraznete de atat. In plus, sentimentul consumatorului s-a imbunatatit masiv din octombrie-noiembrie anul trecut, iar acum el are aceeasi incredere pe care …

Articole similare