Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Inovatii pentru reducerea personalului din depozit

La finalul lui iunie a avut loc cea de a noua editie a evenimentului traditional al FM Logistic, Customer Day. Cu aceasta ocazie au fost prezentate inovatiile revolutionare pe care compania le implementeaza in Franta si pe care este posibil sa le vedem si la depozitele din Romania. Printre ele se numara robotii care pot face picking in depozit sau utilajul dotat cu multiple scannere ce poate face inventarul intregului depozit singur intr-un timp record.
 

De-a lungul anilor, FM Logistic a venit cu solutii la diferite probleme din logistica. Astfel, compania a prezentat ideea camerelor video montate in remorci, ca solutie la problema furturilor de marfa. Apoi accentul a fost pus pe calitate, respectiv pe masurarea indicatorilor de performanta in ideea ca securitatea este strans legata de calitatea serviciilor oferite clientilor. Ulterior s-a pus tot mai mult accent pe procesele de imbunatatire continua care se desfasoara in cadrul FM Logistic. „La un moment dat, orice sistem sau masinarie isi atinge limitele in ceea ce priveste imbunatatirea. Atunci trebuie sa aduci ceva nou. Continuam sa aplicam programul de imbunatatire continua, dar insistam foarte mult pe partea de inovatie“, a explicat Catalin Olteanu, directorul general FM Romania.
FM Romania isi incurajeaza angajatii sa vina cu idei noi, astfel ca aici exista un program numit „idea box“, iar cel care are cea mai buna idee este premiat. „Nu doar ii incurajam pe colegii nostri sa aiba idei, ci facem tot posibilul sa le punem in aplicare.“

Picking cu roboti
Unul din exemplele de inovare prezentate este sistemul de scannere puse pe utilaje, asa ca oamenii nu mai trebuie sa faca miscari suplimentare, sa se intinda dupa marfa. Masina trece prin dreptul marfii, o scaneaza si merge mai departe. Insa aceasta masina are o mare problema pe care inginerii de la FM incearca sa o rezolve. Deoarece una din cele trei reguli ale robotului este ca nu are voie sa faca rau omului, in nicio circumstanta, si acesti roboti trebuie sa se opreasca atunci cand dau de oameni. „Insa, robotul recunoaste mai multi oameni decat sunt cu adevarat in jurul lui si acum trebuie sa il convingem ca trebuie sa fereasca doar oamenii, pentru a nu pierde din partea de productivitate in anumite circumstante. Site-ul unde a fost implementata aceasta solutie este unul foarte mare, unde activitatea umana este destul de redusa mai ales in partea de picking. Aici se gasesc multi paleti full pe multe rafturi, unde oamenii nu prea se duc. Insa intr-un depozit din Romania unde activitatea se bazeaza foarte mult pe partea de picking acest robot mai mult ar sta decat ar merge, pentru ca tot timpul s-ar intalni cu cineva.“ Este posibil ca un astfel de robot sa fie prezentat pana la finalul acestui an intr-unul din depozitele companiei pentru o demonstratie „pe viu“. Potrivit lui Catalin Olteanu, lipsa fortei de munca va determina probabil inlocuirea fortei umane cu astfel de roboti care sa faca treaba singuri si care nu gresesc si nu lipsesc de la munca.

Inventare rapide fara oameni
De asemenea, pentru a creste viteza de scanare in depozit, compania a inventat o masinarie dotata cu o multitudine de scannere, care trece rapid printre rafturi si poate scana toate articolele. Aceasta inventie ar ajuta la un inventar foarte rapid in depozit, pe care il poate face singur, fara a avea nevoie de factorul uman. In prezent, proiectul este in faza de pilot si este posibil sa fie implementat in curand la depozitele din Franta. Directorul FM Romania a explicat ca spera ca pe viitor aceasta solutie sa fie prezenta si in tara noastra. „Din pacate, inventiile sunt cam scumpe pentru Romania in prezent.“

Articole similare