Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cel mai bun sofer din Romania. Uneori talentul invinge experienta

Timp de doua zile in cadrul „The Most Beautiful Truck and Chopper Festival“, organizat de AdBrain, UNTRR si IFPTR, la Targu-Mures, atentia s-a indreptat si asupra meseriei de sofer profesionist, pentru a promova importanta acesteia, siguranta si responsabilitatea in trafic. Castigatorul titlului „Cel mai bun sofer din Romania“ a fost desemnat – in urma a trei probe care le-au testat celor 31 de concurenti atat pregatirea teoretica, cat si abilitatile practice – brasoveanul Marian Oprea, de 25 de ani, care a reusit sa devanseze concurenti mai experimentati, acumuland un punctaj de 74,4 din 100 posibil.
 

Acesta a fost urmat de Marian Nemes cu 72,4 puncte si Balint Attila, cu 71,9 puncte. Ultimul este sofer de 25 de ani, exact varsta castigatorului.

Responsabilitatile unui sofer profesionist de camion sunt mult mai mari decat am fi tentati sa credem. Acesta nu trebuie sa dea dovada doar de abilitati in trafic, ci si de pregatire teoretica. Tocmai aceasta a fost proba eliminatorie pentru cei 1.000 de soferi care s-au inscris la concurs. Prima etapa a presupus rezolvarea unui test grila cu 25 de intrebari de exploatare rationala a vehiculului. Punctajul minim cu care puteau promova in etapa a doua a fost de 40 de puncte din 100 posibile, doar 31 dovedindu-se apti pentru a merge mai departe.
In prima zi a concursului s-au desfasurat primele doua probe: testarea cunostintelor teoretice de exploatare rationala a camionului si proba practica de siguranta rutiera. Testul grila a avut o pondere de 20% in rezultatul final, iar cele doua probe practice (siguranta rutiera si arimare) au valorat fiecare 40%. Oricare dintre soferii inscrisi in competitie puteau obtine un total de 100 de puncte, care, potrivit lui Gabor Sandor, presedinte IFPTR, reprezinta excelenta in sofat.
Competitia a fost stransa pe parcursul etapelor de concurs cu multe schimbari de clasament, etapa finala fiind cea care a decis castigatorul.
„Probabil dupa acest concurs voi capata mai multa incredere in mine. Astazi am fost eu cel mai bun, dar suntem oameni si gresim si nu stiu daca maine as mai castiga“, a declarat Marian Oprea, de 25 de ani, care de aproape cinci ani lucreaza pentru Silnef Brasov. „Cand esti tanar nu te baga nimeni in seama, dar firma pentru care lucrez mi-a acordat incredere, mai ales ca lucrez in transporturi grele. Acum am demonstrat ca nu le-am inselat asteptarile“, a mai spus Oprea.
Ocupantului locului al doilea se pregateste deja pentru participarea la editia de anul viitor a concursului. „Voi participa si anul viitor daca se mai organizeaza. Competitia a avut probe diversificate. Desi este firma mea, mai conduc si eu cand este nevoie, este o pasiune si asa ma pregatesc si pentru concurs“, a spus Marian Nemes, reprezentantul Trans AYA.

Nu se poate soferie fara pasiune
„Sunt sofer din 1988 si conduc din pasiune. Este prima data cand particip la un concurs“, a declarat Balint Attila, soferul patron al firmei Bem-Balogh din Covasna, concurentul care …

Articole similare