Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

S-au dublat cererile pentru Euro 6

Pentru 2017 au primit autorizatii CEMT 412 companii de transport din toata tara. Cota de autorizatii CEMT „de baza“ pentru anul acesta a fost de 188, care s-a transpus in 1.824 de autorizatii. La fel ca anul precedent, au fost acceptate la alocare camioane Euro 4, Euro 5 si Euro 6. Cele mai multe CEMT-uri au revenit marilor transportatori din Arges, Timis, Arad si Bihor.
 

Contingentul CEMT alocat Romaniei pentru 2017 este de 188 de autorizatii „de baza“, la fel ca anul trecut, care se transpun, prin sistemul coeficientilor de multiplicare, intr-un numar total de 1.824 de autorizatii CEMT, cu 48 de autorizatii CEMT mai mult fata de anul trecut. Pentru a se obtine o utilizare cat mai buna a acestora, in functie de coeficientii de multiplicare pe fiecare categorie Euro in parte, s-a decis alocarea unui numar de 90 de autorizatii Euro 4 sigur, 1.530 pentru Euro 5 sigur (aici fiind incluse si vehiculele EEV) si 204 Euro 6 sigur. Tinand cont de necesitatea redistribuirii resturilor rezultatelor la atribuirea matematica, pentru fiecare categorie CEMT si restrictie, Comisia CEMT a transferat resturile rezultate la celelate categorii si restrictii.
Din contingentul de autorizatii „de baza“, pe relatiile restrictionate sunt disponibile 16 autorizatii CEMT „de baza“ pe Austria, 90 pe Grecia, 55 pe Italia, 155 pe Ungaria, si 16 pe Federatia Rusa. In cazul acesteia din urma, avand in vedere numarul mic, dar si cererea mare, s-a decis ca autorizatiile CEMT nerestrictionate sa se aloce doar pentru Euro 5 si Euro 6, categorii care au si coeficient de multiplicare bun (x 10 si respectiv x 12). De mentionat ca pentru Austria si Italia coeficientii de conversie aplicati sunt x 6 pentru Euro 5 si x 8 pentru Euro 6. In urma repartizarii autorizatiilor CEMT, au fost alocate 95 de autorizatii „libere“ pe Austria, 90 „libere“ pe Grecia, 327 pe Italia, 169 pe Rusia si 883 pe Ungaria.

CEMT-urile restrictionate, doar pentru cei care chiar le folosesc
Autorizatiile CEMT pentru 2017 s-au acordat pentru vehicule care indeplinesc minim norma de poluare Euro 4. Autovehiculele cu caracteristici tehnice superioare din punct de vedere al emisiilor pot utiliza autorizatii pentru categorii mai putin performante, insa nu si invers.
Au fost acceptati la alocarea autorizatiilor CEMT toti acei operatori care nu au fost sanctionati pentru utilizarea autorizatiilor CEMT nevalabile sau carora nu li s-au retras autorizatiile de catre autoritatile de control sau de catre Comisia CEMT pe motiv de „utilizare insuficienta“ in decursul lui 2016. Anul acesta s-au inscris la CEMT multe firme noi – aproximativ o treime – in conditiile in care multe firme consacrate nu au mai depus cerere de alocare. Inca nu se completeaza corect cererile, insa se constata o responsabilitate mai mare din partea solicitantilor in ceea ce priveste selectarea relatiilor restrictionate, adaptata necesitatilor reale ale acestora, si nu de dragul de a „solicita”, practica obisnuita in anii anteriori.

Articole similare

Ad