Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italia: contrabanda cu sapte milioane de litri de motorina

Procuratura si Garda Financiara din Bolzano au descoperit inca o frauda in importul de motorina, prin evitarea platii de accize si TVA. Operatiunea finala a anchetei, care a scos la iveala o contrabanda de sapte milioane de litri intr-un singur an, a avut loc pe 17 iulie 2020, odata cu arestarea a sapte persoane si confiscarea a 4,3 milioane de euro in numerar si active (trei depozite de combustibil, 13 distribuitori, 34 de vehicule si o barca de agrement de 18 m, saizeci de conturi curente, certificate de depozit si de valori mobiliare, actiuni ale companiei). Magistratii au plasat nouasprezece persoane sub cercetare pentru asociere infractionala si contrabanda cu combustibili, situatia fiind agravata de cantitatea uriasa a produsului comercializat si de natura transnationala a infractiunilor. In plus, sapte companii italiene si una din Republica Ceha au fost trimise in judecata pentru facilitarea infractiunilor.
Ancheta a inceput de la verificarea pe sosea a unei cisterne, la bariera Vipiteno a autostrazii A22, care a dus la descoperirea unei organizatii care importa motorina prin pasul Brenner. Combustibilul era incarcat in Germania si trecut formal prin granite ca ulei lubrifiant, evitand astfel plata accizelor in valoare de patru milioane de euro. Pentru a putea face asta, grupul a creat companii fictive – fara angajati sau afaceri reale – care au emis documentele false de transport.
In detaliu, actiunea a pornit dintr-un depozit din Lübben, Germania, unde se incarca motorina clasificata drept lubrifiant. Aceasta era transportata spre orasul austriac Wörgl, unde era urcata pe trenul spre Trento, folosind RoLa insotita de un simplu CMR. La coborare, cisternele continuau rutier drumul catre un depozit situat in interiorul Milanului. In aceasta etapa, camioanele declarau adevarata natura a incarcaturii, adica motorina, insa atestau cu declaratii false ca acciza a fost deja platita, mergand catre un operator autorizat pentru descarcare, depozitare si distributie. Potrivit anchetatorilor, atat operatorii depozitului, cat si distribuitorii cunosteau originea ilicita a motorinei. Pe langa evaziunea accizelor, acest mod de lucru a evitat si plata TVA pe intregul lant de aprovizionare.
 

Articole similare

Ad