Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Danemarca aplică de la 1 ianuarie 2021 legea salariului minim pentru șoferi

Aceasta se va face conform directivei EU PWD și va viza transportul internațional bilateral și cabotajul, deci toate firmele care transportă mărfuri sau pasageri pe teritoriul Danemarcei vor trebui să o respecte și să își înregistreze șoferii înaintea fiecărei curse, la Autoritățile Daneze pentru Afaceri, în registrul pentru „transport realiza în Danemarca de firme străine“ (UTIK), altfel riscă amenzi începând de la 1.342 de euro. Iar transportatorii care au șoferi implicați în operațiuni de cabotaj și care nu primesc salariul minim danez vor fi amendați cu 4.700 de euro. Controalele vor fi realizate de poliție – care în unele cazuri vor putea împiedica șoferii să-și continue cursa – și de un corp administrativ special.

Conform celor mai recente informații, salariul minim va fi de 22,14 euro/oră pentru șoferii care transportă mărfuri și de 22 de euro/oră pentru cei care transportă persoane.

Pentru înregistrarea curselor bilaterale și a celor de cabotaj în Danemarca, transportatorii vor trebui să precizeze numele firmei, adresa și datele de contact, informații despre modul de transport, rută, încărcătură și puncte de descărcare, numărul de înmatriculare al vehiculului, data începerii și terminării cursei și identitatea și datele de contact ale șoferului sau ale șoferilor care fac acea cursă. Registrul UTIK ar trebui să fie disponibil încă din decembrie.

Iar la control șoferul trebuie să prezinte dovada înregistrării în UTIK, contractul de muncă, documentele din care reiese metoda de calcul al salariului pentru ultimul an și declarații privitoare la numărul de ore lucrate, pentru aceeași perioadă de un an.

Autoritățile din Danemarca avertizează în legătură cu faptul că se vor face controale și se vor da amenzi încă de la începerea implementării noii legi, deci nu va fi o perioadă de grație.

Articole similare

Ad