Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Experții germani avertizează că un al treilea val pandemic va impacta PIB-ul țării cu 0,7%

Președintele asociației ”Wirtschaftweise” (trad. “economiştii înţelepţi”), Lars Feld, spune că dezvoltarea economiei germane este amenințată de riscul unui posibil al treilea val pandemic. Potrivit declaraţiilor preluate de Verkhers Rundschau Consiliul german al experților economici își va revizui prognoza economică pentru anul curent în jos. În prognoza prezentată în noiembrie, asociația a estimat o creștere a PIB cu 3,7% în 2021. În martie Consiliul își va publica prognoza actualizată. ”În acest moment nu mai putem fi la fel de optimiști cum am fost în noiembrie”, a spus Feld. ”3% este încă posibil dacă controalele la frontieră sunt oprite și vor fi deschideri graduale după carantină. Apoi vom vedea o creștere puternică din al doilea trimestru”.

Totuși, Feld continuă să vadă riscuri majore pentru dezvoltarea economică, dacă tulpinile de virus continuă să se răspândească și vom asista la un al treilea val pandemic.

După o cădere cu 5% anul trecut, guvernul federal așteaptă o creștere a PIB cu 3% în 2021. Producția și construcțiile se descurcă și în prezent destul de bine, însă ca urmare a controalelor de la frontierele cu țări în care rata de contaminare cu Covid-19 este ridicată, există riscul de întrerupere al lanțurilor de distribuție, ceea ce va lovi puternic sectorul manufacturier. Închiderea restaurantelor și a multor magazine a fost extinsă recent până pe 7 martie. Asociațiile profesionale cer cu vehemență un plan de redeschidere pe care cancelarul Angela Merkel și prim-miniștrii statelor federale le vor discuta pe 3 martie.

Feld spune că politicienii au luat măsurile corecte până acum în ceea ce privește criza cu extinderea plății taxelor pentru industriile afectate până la doi ani, chiar dacă există multă birocrație în accesarea ajutoarelor.

Articole similare

Ad