Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE va aloca un fond de 17,5 miliarde de euro pentru investiţii într-o economie ecologică

Angajarea pentru neutralitatea climei până în 2050 nu se poate face fără sprijin financiar.  Tocmai de aceea, Fondul de tranziție justă (JTF) va ajuta țările Uniunii Europene  (UE) să abordeze impactul social și economic al tranziției către neutralitatea climatică.

Pachetul cuprinde 7,5 miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021-2027 și încă 10 miliarde de euro din Instrumentul de redresare al UE. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să se concentreze pe diversificarea economică, reconversie sau crearea de locuri de muncă ori să contribuie la o tranziție către o economie europeană durabilă, neutră din punct de vedere climatic și circulară.

JTF va sprijini microîntreprinderile, universitățile și instituțiile publice de cercetare, precum și investițiile în noile tehnologii energetice, eficiența energetică și mobilitatea locală durabilă. Incinerarea deșeurilor nu va primi sprijin prin intermediul JTF, nici scoaterea din funcțiune și nici construcția centralelor nucleare, activitățile legate de produsele din tutun și investițiile legate de combustibilii fosili.

În planurile lor de tranziție justă, statele membre trebuie să își identifice domeniile cele mai afectate de tranziția energetică și să concentreze acolo resursele JTF pe care le primesc. La inițiativa Parlamentului European (PE), un „mecanism de recompensare ecologică” va fi introdus în JTF dacă resursele fondului vor fi majorate după 31 decembrie 2024. Aceste resurse suplimentare ar fi distribuite între statele membre care vor reuși să reducă emisiile industriale de gaze cu efect de seră.

Alte aspecte cheie ale regulamentului Accesul la JTF pentru statele membre va fi condiționat de adoptarea de angajamente la nivel național pentru realizarea neutralității climatice până în 2050. Înainte de adoptarea acestui obiectiv, statele membre vor avea dreptul la doar 50% din alocarea lor națională. Întreprinderile aflate în dificultate financiară pot primi sprijin în conformitate cu normele temporare ale UE de ajutor de stat stabilite pentru a aborda circumstanțe excepționale. Resursele pot fi transferate din alte fonduri de coeziune în mod voluntar. Proporția investițiilor furnizate prin finanțare UE (cofinanțare) este stabilită la maximum 85% pentru regiunile mai puțin dezvoltate, 70% pentru regiunile de tranziție și 50% pentru regiunile mai dezvoltate. Propunerea a fost adoptată  în PE cu 615 voturi pentru, 35 împotrivă și 46 de abțineri.

Odată ce Consiliul va adopta în mod formal acordul, regulamentul va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Fondul de tranziție justă este primul pilon al mecanismului de tranziție justă, un instrument cheie pentru a sprijini regiunile, industriile și lucrătorii care se așteaptă să se confrunte cu cele mai mari provocări din implementarea Acordului verde european. Legislatorii au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la JTF la 9 decembrie 2020.

Articole similare

Ad