Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Slovenia preia președinția Consiliului la 1 iulie şi are ca obiectiv redresarea UE

Slovenia preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie de la Portugalia şi va pune accent pe redresarea UE și creşterea rezistenței sale. Primul ministru sloven Janez Janša și guvernul său au discutat, pe 26 mai, programul președinției cu David Sassoli, președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice. „Președinția slovenă vine într-un moment critic pentru Europa, în timp ce căutăm să ne reconstruim Uniunea după pandemia Covid-19”, a spus Sassoli.

Pe lângă recuperare, Slovenia se va concentra pe promovarea unei Uniuni Europene a Sănătății. În plus, vor fi urmărite tranziția „verde”, securitatea cibernetică și transformarea digitală şi migraţia şi se va planifica o conferinţă despre viitorul Europei.

Eurodeputatul sloven Tanja Fajon (S&D) a declarat că președinția slovenă ar trebui să pledeze pentru statul de drept, pentru o perspectivă europeană pentru țările din Balcanii de Vest, precum și pentru un nivel ridicat de consens la adoptarea măsurilor de sprijinire a redresării economice și sociale a UE după criza sănătății și tranziția „verde”.

Klemen Grošelj (Renew Europe) a criticat unele dintre măsurile recente ale guvernului, dar a spus că se așteaptă ca președinția slovenă să „respecte valorile și principiile pe care se bazează UE”, adăugând: „Aș dori ca Slovenia să fie, așa cum este obișnuit, apărător și promotor al principiilor și valorilor statului de drept, libertății mass-media, a justiției și justiției independente și a unei țări de dialog democratic vibrant cu sectorul neguvernamental și societatea civilă.”

Aceasta este a doua oară a Sloveniei la conducerea Consiliului, după prima preşedinţie din 2008. Urmează Franța, care va prelua funcția la 1 ianuarie 2022.

Articole similare

Ad