Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Curat, silențios, dar scump, în lipsa unei subvenții pe măsură

Așa cum s-a anunțat încă de la lansarea digitală din iunie a noului eActros, luna trecută am avut ocazia de a conduce modelul cu 4 pachete de baterii pe șoselele din jurul uzinei Wörth am Rhein, unde Daimler Truck a construit o linie de producție dedicată modelului electric. Mercedes-Benz este gata să producă în serie eActros în două variante de autonomie, de 300 sau 400 km, însă complexitatea produsului și a infrastructurii necesare achiziției unui camion electric nu va aduce comenzi cu miile, nici dacă ar putea fi livrat imediat, din stoc, spre deosebire de camioanele diesel, care au ajuns să fie livrate și peste un an, din cauza crizei de microcipuri. eActros oferă o experiență de condus extraordinară și o eficiență ridicată în operare, care ajută la recuperarea investiției în numai 4-5 ani, dar asta numai pentru țări precum Germania, care oferă o subvenție de 80% din diferența de preț dintre un camion electric și unul similar diesel și încă 80% pentru investițiile necesare infrastructurii de instalare a unei stații rapide de încărcare. Prețul unui camion cu 3 pachete de baterii și o stație de încărcare depășește 400.000 de euro.

În octombrie, Daimler a început producția de serie a noului eActros. Vehiculul este realizat în două versiuni, cu 3 sau 4 pachete de baterii, fiecare cu o capacitate de aproximativ 105 kWh, ceea ce duce capacitatea totală la un maximum de 315 și respectiv 420 kWh, asigurând o autonomie de până la 300 km, respectiv 400 km.

Ca la orice model electric, cel mai mult impresionează silențiozitatea, deși punerea în mișcare a tuturor angrenajelor nu este chiar silențioasă la plecarea de pe loc. De asemenea, accelerația puternică și atingerea vitezei de croazieră (80 km/h, maximă în Germania) în numai câteva secunde este pe placul șoferului, grație furnizării cuplului instant de către cele două motoare electrice asociate cu o transmisie cu două trepte.

Modelul are însă și alte particularități față de alte camioane electrice. Una dintre acestea este că frânarea regenerativă este uneori înlocuită de permiterea rulării libere a camionului mai mult timp, din teste rezultând că în anumite situații se economisește mai multă energie dacă vehiculul rulează liber decât dacă ar intra în funcțiune frânarea regenerativă. Astfel, chiar și în modul Eco, vehiculul nu se înfrânează imediat ce ridici piciorul de pe pedala de accelerație, ca la modelele electrice de până acum. Există un mod cu o frânare mai puternică, „One pedal only”, dar poate fi activat numai atunci când se circulă în orașe, în trafic aglomerat, și practic camionul frânează singur până la oprire chiar, de îndată ce șoferul nu mai accelerează.

eActros este echipat cu un bord digital special adaptat pentru funcțiile unui autovehicul electric și cu toate opțiunile de confort și siguranță disponibile pe noua generație de camioane Mercedes-Benz. Centrul de greutate coborât permite luarea virajelor în siguranță, chiar și la viteze mari, oferind posibilitatea de a beneficia de EcoRoll cât mai mult fără a fi nevoie de frânare în viraje în aceeași măsură ca în cazul unui camion diesel, mai ales atunci când acesta merge fără încărcătură.

Șoferii se bucură de o reducere plăcută a zgomotului de 10 dB în cabină, ceea ce corespunde aproximativ unei scăderi la jumătate a volumului de zgomot perceptibil. Datorită nivelului redus de zgomot, sunt posibile și livrări pe timp de noapte. Contrar unui camion diesel, există, de asemenea, vibrații semnificativ mai puține.

Ofertă completă vehicul+stație de încărcare+rețea

Cum vorbim de un model de business complet nou comparativ cu autovehiculele diesel, Mercedes-Benz a pregătit un serviciu de consultanță pentru a vinde aceste camioane, serviciu care include un audit al operațiunilor pe care le are clientul, o analiză a legislației țării în care va fi folosit – dacă sunt reduceri de taxe de drum pentru autovehicule electrice, acces restricționat în centrul orașelor sau subvenții pentru achiziția de autovehicule cu zero emisii – pentru a calcula cu exactitate costul total de proprietate al unui astfel de vehicul. Consultanța este cu atât mai complexă cu cât trebuie să aibă în vedere și calitatea infrastructurii de alimentare cu energie electrică, deoarece în multe cazuri fie nu există o infrastructură publică și e necesară construirea unei stații de încărcare proprii, fie capacitatea infrastructurii clădirii proprii unde ar urma să fie instalată stația de încărcare nu permite un voltaj ridicat și atunci trebuie investit mai întâi în conexiunile de alimentare de la rețeaua de energie electrică. Din acest motiv, foarte mulți clienți care și-ar dori să testeze camioanele electrice și să aibă o imagine de distribuitor/retailer „verde” vor face pasul înapoi din cauza investiției mari pe care trebuie să o facă dacă nu este deja disponibilă o infrastructură de alimentare cu energie.

Și asta pentru că, pe lângă prețul mult mai mare decât al unui camion diesel – eActros cu 3 pachete de baterii costă în jur de 330.000 de euro (preț estimativ, depinzând de piață, echipare etc.) – clientul trebuie să ia în calcul și o investiție de 60.000 până la 100.000 de euro pentru instalarea unei stații de încărcare proprii.

De asemenea, trebuie luată în calcul și puterea disponibilă. Companiile mari, care eventual au și depozit frigorific și au construit rețeaua de alimentare la o anumită putere maximă, pot investi doar 30.000 de euro pentru a conecta o stație rapidă de alimentare, pe când firmele care au doar o clădire de birouri și poate un mic atelier/parcare trebuie să investească mai mult în rețeaua de alimentare cu energie electrică pentru a putea suporta o stație de încărcare rapidă de 150 kWh.

Sigur, depinde și de țară. Sunt unele țări, ca România, unde timpul pentru a fi autorizată o extindere de rețea electrică este lung, iar lucrarea nu este acoperită de furnizor, ci chiar de client. În Germania, 80% din costul infrastructurii, mai ales dacă aceasta deservește și alți clienți, e acoperit de furnizor.

Astfel, investiția în instalarea stației rapide de alimentare plus infrastructura necesară se poate ridica lejer la 100.000 de euro. Lucrul bun este că, dacă firma investește în mai multe autovehicule electrice, investiția nu se multiplică în aceeași măsură, ci se mai adaugă doar costul stației în sine, fără lucrările pentru rețea.

Sigur, contează foarte mult dacă viitorul client utilizează camionul într-un program de lucru normal, până la 300 km zilnic, și atunci poate încărca bateriile noaptea, sau, dimpotrivă, orarul de lucru e 24/24, și atunci bateriile se încarcă de la o priză de mare putere, pentru alimentări rapide (20-30 de minute), cât timp camionul este încărcat sau descărcat. La nivel de rapiditate a încărcării, eActros poate fi încărcat cu până la 160 kW dacă este conectat la o sursă de curent continuu. Spre exemplu, atunci când este conectat la o stație de încărcare obișnuită de 400A DC, cele trei baterii ajung la 80%, pornind de la 20%, în puțin peste o oră.

Avantajul este că Mercedes-Benz poate finanța întregul pachet autovehicul-infrastructură de alimentare sau îl poate chiar închiria, deși la închiriere sunt rezerve în ceea ce privește infrastructura, care, nefiind chiar un bun mobil, e mai greu de revândut, la finalul contractului. Pentru închiriere se ține seama de ciclurile de încărcare (de câte ori se încarcă de la 0 la 100%). Pe viitor, va exista și un program de înlocuire a modului de baterii, însă momentan tehnologia folosită este una foarte bună, dovadă fiind și perioada mare, de 6 ani, pentru garanția oferită de producătorul german pentru baterii.

Deoarece operarea unui camion electric depinde de atât de mulți factori, Daimler Trucks a încheiat mai multe parteneriate cu Siemens (furnizorul de baterii), engie (furnizorul rețelei de alimentare) și EV Box (furnizorul de stații rapide de încărcare).

Pentru țările în care pot apărea căderi de tensiune și pentru clienții pentru care disponibilitatea camionului este importantă, Mercedes-Benz împreună cu partenerii săi intenționează să propună baterii mari care să poată alimenta camioanele pe timpul nopții sau chiar și pe timpul zilei în cazul în care se întrerupe curentul. Sigur, acest caz depinde de ce costuri ar avea transportatorul dacă nu își poate folosi camionul a doua zi din cauza unei pene de curent. Și, dacă acest cost justifică investiția într-o sursă staționară de încărcare, este o soluție de luat în seamă.

Un alt criteriu care trebuie avut în vedere la calculul TCO este prețul energiei electrice și previziunile privind evoluția acestuia. Sunt țări care deja se gândesc să ofere două tipuri de prețuri la energie electrică – utilizare casnică sau pentru transport – însă până atunci trebuie urmărit efectiv prețul energiei de pe piață.

Consultanții Mercedes-Benz sunt în proces de adunare a datelor de pe piețele relevante pentru vehiculele electrice, pentru a ști toate facilitățile fiscale oferite de statele europene. Germania, de pildă, subvenționează 80% din diferența de preț dintre un camion electric și unul similar, diesel. Asta și pentru că prețul energiei electrice este ridicat în Germania, în timp ce prețul motorinei este destul de convenabil. În Franța este exact invers: prețul motorinei este foarte ridicat, fiind foarte accizat combustibilul fosil, în timp ce curentul electric este ieftin. Cu toate acestea, și Franța oferă avantaje pentru achiziția de camioane electrice, la fel ca și Olanda și Elveția.

Pentru fiecare proiect se iau în considerare subvențiile oferite de guverne atât pentru achiziția unui autovehicul electric, cât și pentru infrastructură, dar și restricțiile și politica de taxare diferențiată, în multe țări vinieta pentru folosirea drumurilor fiind aproape zero pentru autovehiculele electrice. În plus, acestea pot intra fără restricții în orașe, inclusiv pentru a face distribuție pe timp de noapte.

Potrivit consultanților Daimler Trucks, în cazul cel mai fericit – subvenție de stat, infrastructură cu investiții minime pentru încărcarea camionului electric, un model de business care să permit folosirea intensivă a camionului – investiția într-un camion electric poate fi recuperată în minimum 4-5 ani. Ceea ce face foarte dificilă estimarea timpului de amortizare a investiției într-un camion electric este și faptul că legislația în domeniu este în continuă schimbare, prețul la MegaWatt-ul de energie electrică e în creștere, iar țările din UE abia își setează acum taxele pe gramul de CO2 emis. Oricum ar fi, zarurile au fost aruncate și documentarea despre camioanele electrice devine obligatorie pentru companiile de distribuție.

Urmează eEconic, eActros Long Haul și GenH2

După eActros, pentru cea de a doua jumătate a lui 2022 este anunțată începerea producției de serie a modelului eEconic pentru uz municipal. Testarea intensivă este încă în curs de desfășurare, după care eEconic va trece la teste practice cu clienții. Specificațiile tehnice esențiale sunt în mare parte identice cu cele ale eActros; vehiculul de colectare a deșeurilor eEconic este proiectat pentru a acoperi majoritatea rutelor tipice de colectare parcurse de un Econic, fără a fi nevoie de încărcare intermediară. Chiar înainte de începerea producției la scară largă, o companie de uz municipal din Danemarca a plasat deja o comandă pentru 11 vehicule eEconic.

eActros LongHaul, care folosește, de asemenea, baterie electrică, este planificat să fie gata pentru producția de serie din 2024, iar în 2027 va intra în producția de serie GenH2, camionul cu pile de combustie pe bază de hidrogen, cu care am avut ocazia de a face câteva ture pe circuitul de testare al uzinei din Wörth. eActros Long Haul și GenH2 vor permite transportul rutier de mărfuri pe distanțe lungi neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Articole similare