Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ETF: În pandemie a crescut numărul cazurilor de violență împotriva femeilor din transporturi!

„Combaterea violenței împotriva femeilor care lucrează din transporturi trebuie să fie o prioritate”, a declarat Comitetul Executiv al Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF), care  a solicitat Comisiei UE și Consiliului UE să înceteze amânarea măsurilor pentru a pune capăt violenței bazate pe gen.

ETF dorește statele membre să înceapă să acționeze pentru a ratifica Convenția ILO 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă. Potrivit asociaței, pandemia de Covid 19 a agravat problema, multe cazuri raportate au arătat o creștere a agresiunii și violenței împotriva lucrătorilor din prima linie în toate sectoarele, inclusiv în transport, în special împotriva femeilor.

25 noiembrie marchează „Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, iar conferința ETF dedicată evenimentului a reconfirmat violența bazată pe gen drept una dintre cele mai urgente probleme de abordat în toate modurile de transport. Violența, hărțuirea și hărțuirea sexuală la locul de muncă sunt printre principalele bariere care împiedică femeile să lucreze sau să rămână în sectorul transporturilor.

În timpul blocajelor din Europa, a existat, de asemenea, o creștere alarmantă a violenței domestice împotriva femeilor care s-au autoizolat la domiciliu.

Reuniunea Comitetului Executiv al ETF din 24-26 noiembrie 2021 de la Copenhaga solicită :

  • Toate țările europene să urmeze exemplele date de Grecia și Italia și să ratifice Convenția OIM în regim de urgență;
  • Comisia Europeană să ratifice Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei la nivel european și în fiecare stat membru;
  • Comisia Europeană să-și anunțe propunerile legislative pentru a combate violența bazată pe gen fără alte întârzieri și să se asigure că acestea reflectă rolul important al sindicatelor și al negocierilor colective în eradicarea violenței împotriva lucrătoarelor;

Angajatorii la nivelul dialogului social sectorial și la locul de muncă să dezvolte politici eficiente la locul de muncă care să prevină și să elimine violența bazată pe gen, hărțuirea și sexismul, utilizând Ghidul la locul de muncă și lista de verificare a ETF pentru evaluarea riscurilor sensibile la gen, ca parte a managementului sănătății ocupaționale.

Foto: adevarul.ro

Articole similare

Ad