Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

A crescut infractionalitatea economica

Infractionalitatea economica impotriva companiilor si a altor organizatii continua sa creasca in intreaga lume. 37% dintre respondentii editiei 2014 a sondajului PwC Global Economic Crime Survey, in crestere cu 3% fata de 2011, spun ca au fost victime ale criminalitatii economice, iar 25% declara ca au fost vizati de criminalitatea informatica, pe masura ce infractorii folosesc tot mai mult tehnologia ca principal vehicul  pentru comiterea infractiunilor.
 

“Infractionalitatea economica persista in ciuda eforturilor continue de a o combate. Nici o organizatie, indiferent de marime, in orice colt al lumii, nu este imuna la impactul fraudei si al altor infractiuni economice” a declarat Cornelia Bumbacea, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania.
Sondajul PwC la nivel global a constatat ca furtul ramane cea mai comuna forma de infractionalitate economica, raportata de 69% dintre cei intervievati. Este urmat de frauda in procedurile de achizitii (29%), coruptie (27%), criminalitate informatica (24%) si frauda contabila (22%). Alte infractiuni raportate includ spalarea de bani, furtul intelectual sau de date, frauda ipotecara si cea  fiscala.
Pierderile asociate infractiunilor economice sunt dificil de evaluat. La nivel global, 20% dintre victime estimeaza impactul criminalitatii economice asupra organizatiei lor la peste 1 milion USD; iar 2% dintre victime – reprezentand 30 de organizatii – plaseaza impactul la mai mult de 100 mil. USD.
Pentru prima oara, sondajul din acest an masoara si frauda in procedurile de achizitii, raportata de aproape 30% dintre respondenti.
Acestia au indicat de asemenea daune colaterale semnificative asociate infractionalitatii economice: scaderea moralului angajatilor (31%), prejudicii aduse reputatiei companiei si efecte negative aduse relatiilor de afaceri (17%). In ciuda consecintelor financiare ale infractiunilor, doar 3% dintre respondenti au spus ca frauda a afectat pretul actiunilor.

Articole similare

Ad