Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiile de impact arată că Pachetul Mobilitate crește nivelul emisiilor de CO2. Ce urmează din partea Comisiei Europene?

Comisia Europeană lucrează la punerea în aplicare a regulamentelor ce vor intra în vigoare pe 2 februarie și nu a luat o decizie de a propune modificări, în ciuda studiilor privind impactul asupra întoarcerii camioanelor și a restricțiilor de cabotaj pe ultima milă care au indicat că aceste măsuri vor genera anual 3,3 milioane de tone suplimentare de emisii de CO2, potrivit unei informări a Direcției Generală Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene pentru Tranzit. Poziția Comisiei s-ar putea schimba însă în cazul în care Curtea Europeană de Justiție ar decide în favoarea statelor membre care au contestat Pachetul.

„Nu a fost luată nicio decizie în acest sens. Evident, reglementările din Pachetul Mobilitate care au intrat în vigoare în august 2020 au fost concepute pentru a găsi un echilibru între condiții mai bune de muncă pentru șoferi și libertatea de a furniza servicii de transport transfrontaliere pentru operatori. Regulile au fost convenite de Parlament și Consiliu în urma unor negocieri dificile, iar Comisia, desigur, este foarte determinată să garanteze o concurență echitabilă între toți operatorii care furnizează servicii de transport în UE, prin asigurarea unor condiții concurențiale echitabile și prin prevenirea avantajelor de cost incorecte și legale pentru anumiți operatori“, arată DG MOVE în răspunsul către revista Tranzit.

Sursa citată arată că la nivelul Comisiei există „în mod clar îngrijorarea“, confirmată de studiul de impact realizat de firma de consultanță Ricardo la solicitarea Comisei Europene, că întoarcerea camionului la fiecare 8 săptămâni și restricțiile transportului rutier pe ultima milă a transportului intermodal pot fi contrare țintei asumate prin Green Deal la nivelul UE privind decarbonizarea transportului. Cu toate acestea, mai spune DG MOVE, „Comisia lucrează la punerea în aplicare a regulilor convenite și nu a fost încă luată nicio decizie de a propune modificări.

Pașii pe care CE îi urmează la momentul actual sunt legați însă de perspectiva pe care ar trebui să o dea Curtea Europeană de Justiție, care încă nu s-a pronunțat asupra apelului mai multor state est-europene privind anularea măsurii întoarcerii camioanelor în țara de origine după 8 săptămâni. „Hotărârea Curții ar fi un element important pentru decizia Comisiei cu privire la modul de procedură“, a mai arătat DG MOVE pentru Tranzit.

Articole similare

Ad