Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania risca blocarea fondurilor UE pentru programele operationale legate de transport

Potrivit lui Shirin Wheeler, purtatorul de cuvant al lui Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, Comisia Europeana nu a primit pana acum un proiect de Masterplan (plan general de investitii in infrastructura de transporturi care arata prioritatile Romaniei in concordanta cu liniile de finantare europene) din partea Guvernului Romaniei. Ca atare, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant catre HotNews.ro, daca Guvernul Romaniei nu face progrese clare si relevante in procesul de redactare a Masterplanului pentru transport, Executivul European nu va aproba programele operationale legate de transport.
 

De asemenea, Wheeler a mentionat ca executivul european va opri fondurile UE privind transportul pentru Romania, daca Guvernul nu va avea un Masterplan in acest domeniu pana cel tarziu in 2016. "Regulile noastre spun ca Masterplanul ar trebui adoptat in totalitate de catre Romania pana in 2016, cel tarziu. In caz contrar, Comisia Europeana va opri platile. Dar obiectivul nostru este ca Masterplanul sa fie adoptat in 2014", a mai spus purtatorul de cuvant al comisarului european Johannes Hahn.
Ministerul Transporturilor, printr-un consultant de specialitate privat, are in derulare realizarea Masterplanului pentru transport, insa Comisia Europeana cere ca documentul sa fie asumat de Romania la nivelul intregului Guvern.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, viitorul Program Operational Infrastructura Mare, care va cuprinde si banii europeni pentru transport, va avea la dispozitie, in perioada de programare 2014-2020, circa 9 miliarde de euro de la CE.
De asemenea, Programul Operational Regional, care cuprinde si componente de infrastructura de transport, va avea la dispozitie peste 6 miliarde de euro.
Ministerul Fondurilor Europene a publicat, saptamana trecuta, o noua versiune a celui de-al doilea draft al Acordului de parteneriat pentru fondurile europene 2014-2020. Comisia Europeana asteapta sa primeasca formal, pana in 22 aprilie 2014, propunerile statelor membre de acorduri de parteneriat, pentru ca apoi sa fie supuse procesului de aprobare si programele operationale prin care se va face absorbtia fondurilor UE.
Pana in prezent, 12 state-membre, printre care Slovacia, Polonia, Letonia, Estonia au depus proiectele de acord de parteneriat la Comisia Europeana.

Articole similare

Ad