Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CFR Marfă, semnatara „Pactului feroviar european“ de la Paris. Compania de stat s-a angajat că va reduce gazele cu efect de seră

CFR Marfă, alături de alte 32 de companii feroviare din 24 de țări europene, a semnat „Pactul Feroviar European” în cadrul Summit-ului feroviar european care a avut loc luni, 21 septembrie, la Paris. Prin acest acord, cele 33 de companii semnatare angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 30% în 2030 față de 2015 și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

„Ne angajăm astăzi să luăm acțiuni concrete pentru a face transportul feroviar mai atractiv clienți și chiar mai sustenabil, mai incluziv și mai inovator. Considerăm că angajamentul nostru alături de măsurile de politică naționale și cele ale UE (așa cum este descris la finalul acestei lucrări) vor face din transportul intermodal o realitate pe termen scurt şi, prin urmare, va avea o contribuție semnificativă la atingerea neutralității climatice până în 2050“, arată semnatarii acordului climatic.

În afara reducerii de emisii poluante, transportul feroviar ar urma să fie mai eficient din punct de vedere energetic (+25%) și neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050, în acord cu obiectul general al Comisie Europene și al acordului Green Deal. O altă ambiție este de a „crește semnificativ” rata de reciclare a echipamentelor feroviare până în 2030, dar nu este specificat cât de mult ar trebui reciclat până la acel moment.

Summitul European al Căilor Ferate a reprezentat și închiderea oficială a Anului European al Căilor Ferate, care a fost anul tematic al UE în 2021. Alături de CFR Marfă, acordul a fost semnat, printre alte companii, de către Deutsche Bahn (Germania), ÖBB Rail (Austria), SNCB (Belgia), DSB (Danemarca), MÁV (Ungaria), FSI (Italia), SŽ (Slovenia), SBB (Elveția), Thalys și Eurostar.

Articole similare

Ad