Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Transporturilor a obţinut la comisia mixtă 11.000 de autorizaţii terţă-ţară de Turcia

Adriana Kalapis, directorul Directiei Transport Rutier din cadrul MT, a semnat protocolul comisiei mixte Romania-Turcia

Ministerul Transporturilor a obţinut 11.000 de autorizaţii terţă-ţară de Turcia, în cadrul comisiei mixte desfăşurate la Istanbul, în 29-30 martie 2022.

În cadrul întâlnirii, cele două delegaţii au schimbat informaţii cu privire la volumul comercial în creştere dintre România şi Turcia şi au decis să faciliteze transportul rutier între cele două ţări. Astfel, începând cu 1 mai a.c., tranzitul între România şi Turcia se va liberaliza. În plus, cărăuşii români vor avea la dispoziţie 11.000 de autorizaţii terţă-ţară (ceea ce reprezintă aproape o dublare a contingentului actual), în timp ce transportatorii turci vor primi 2.000 de terţe.

Cota rămasă din autorizaţiile terţă-ţară va fi schimbată până la 1 mai 2022.

De asemenea, delegațiile au convenit că orice cerere de autorizații suplimentare în cursul anului va fi tratată pozitiv. În plus, toate autorizaţiile vor fi valabile până pe 31 ianuarie anul următor. Delegațiile au mai convenit să schimbe numerele de serie ale ale autorizaţiilor terţă-ţară neutilizate și să le înlocuiască, eliberând autorizaţii noi în loc, după anulare.

S-a decis şi eliminarea practicii de verificare a facturii mărfurilor. în schimb, autoritățile de control vor verifica doar documentul care indică țara punctului de încărcare și țara punctului de descărcare, pentru a determina tipul operațiunilor de transport. Noua practică va începe la 1 mai 2022.

În cadrul întâlnirii, delegația Turciei a ridicat problema timpilor de așteptare la platformele de cântărire și amenzile din unele puncte de trecere a frontierei românești și a solicitat asistența delegației României în acest sens. La rândul lor, reprezentanţii MT au solicitat omologilor turci să analizeze operațiunile de transport terţă-ţară cu vehiculele comerciale ușoare, de sub 2,5 tone.

Delegațiile au convenit asupra necesităţii facilitării obținerii vizelor pentru șoferii profesioniști implicați în operațiuni de transport comercial și au convenit să transmită această problemă autorităților competente.

Articole similare

Ad