Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MT are restante uriase la operatori pentru transportul pensionarilor

Ministerul Transporturilor nu si-a mai platit datoriile catre operatorii rutieri si feroviari aferente transportului categoriilor defavorizate din aprilie 2013, se arata intr-un comunicat FORT. Sumele care trebuie compensate se ridica acum la 340 de milioane de lei – numai pentru perioada aprilie 2013-mai 2014 – in conditiile in care companiile de profil sunt obligate prin lege sa ofere reduceri, sa raporteze numarul de persoane transportate si sa plateasca TVA la niste sume pe care nici nu stiu cand le vor incasa efectiv. Special pentru transportul rutier de persoane restantele se ridica la 84 de milioane de lei.
 

Bugetul pentru 2014 al MT nu mai permite efectuarea de plati pentru transportul categoriilor defavorizate, se arata in acelasi comunicat, iar reprezentantii acestei institutii, la fel ca si reprezentantii Ministerului de Finante, nu au nicio solutie.
Interesant este ca dupa ce in decembrie 2012 Parlamentul Romaniei a promovat legea prin care „beneficiarii facilitatilor de calatorie vor achizitiona bilete cu plata integrala a acestora, urmand ca decontarea sa se realizeze prin institutiile publice responsabile, in cuantumul prevazut in legislatia specifica fiecarei categorii sociale, in baza normelor metodologice ce se vor aproba prin hotarare de Guvern (…)“, in ianuarie 2013 Guvernul Romaniei a revenit la situatia anterioara, prin adoptarea OG 4/2013: „prin abrogarea articolului mentionat, pana la 1 ianuarie 2015, pensionarii, veteranii si vaduvele de razboi beneficiaza in continuare de facilitatile acordate pe baza tichetelor de calatorie sau taloanelor speciale de calatorie, conform normelor legale in vigoare“.
Cert este ca daca la rectificarea bugetara nu sunt asigurate sumele pentru plata datoriilor, companiile de transport membre FORT nu vor mai asigura transportul persoanelor din categoriile defavorizate decat la valoarea integrala a serviciului prestat, se mai arata in comunicatul FORT. De precizat ca din analiza statistica efectuata in toata tara de membrii FORT reiese ca pensionarii prefera sa primeasca o anumita suma de bani ca supliment in pensie, pe care sa o utilizeze eventual pentru transport.

Articole similare

Ad