Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania este pe locul al 5-lea in Europa după prețul combustibilului

În prezent, Germania se află la mijlocul clasamentului european în ceea ce privește prețul benzinei. Pentru benzina super E5 (sau Eurosuper), 15 țări din UE sunt în prezent mai scumpe și 11 mai ieftine, iar pentru motorină, 12 țări sunt mai scumpe și 14 mai ieftine, potrivit datelor Comisiei Europene.

În comparație cu vecinii săi direcți, Republica Federală Germania se descurcă și mai bine, după cum a raportat luni Oficiul Federal de Statistică. Doar în Luxemburg, Republica Cehă și mai ales în Polonia combustibilul este mai ieftin în prezent. Comparația europeană se referă la cifrele de lunea trecută, cifrele mai recente nu sunt încă disponibile la acest nivel.

De atunci, prețurile în Germania au scăzut puțin. În special benzina super a scăzut semnificativ. Potrivit ADAC, prețul mediu zilnic al carburantului E10 în Germania a fost duminică de 1,869 euro. Aceasta este cu 4,3 cenți mai puțin decât luni, săptămâna trecută. Motorina a costat 2,041 de euro pe litru, adică cu 1,4 cenți mai puțin.

Potrivit ADAC, ambele sunt mult prea scumpe: „Cu E10, avem o suprataxă de cel puțin 25 de cenți în comparație cu ceea ce ar rezulta din decenii de experiență”, spune expertul în piața carburanților Jürgen Albrecht. „Pentru motorină, situația este mult mai gravă – dar aici este mai dificil de estimat o valoare concretă. În prezent, acciza pe motorină este cu aproximativ 3 cenți mai mic decât cel pe benzină, dar la stația de alimentare este cu aproximativ 17 cenți mai scump.” El consideră că prețurile oarecum mai mici ale petrolului sunt principalul motiv pentru declinul actual.

Motivul pentru care Germania are în prezent carburanți relativ ieftini în comparație cu mulți dintre vecinii săi direcți, bănuiește Oficiul Federal, este reducerea temporară a taxei pe energie pentru carburanți de la 1 iunie. Pe 30 mai, benzina super era în continuare mai scumpă decât în Germania doar în Danemarca și în Țările de Jos, iar motorina doar în Danemarca. Dacă se ia în calcul reducerea de taxe – 16,7 cenți pe litru pentru motorină și 35,2 cenți pentru benzina premium -, acest lucru ar fi fost valabil și luni, săptămâna trecută.

În clasamentul Europar: Germania pe locul 5

Dacă se compară toate țările UE, Germania ar fi pe locul 5 în topul celor mai scumpe țări pentru benzina super și pe locul 4 pentru motorină, dacă se ia în considerare reducerea de taxe. Acest lucru arată o schimbare în ultimele luni: pe 31 ianuarie – înainte ca războiul din Ucraina să zguduie prețurile carburanților în Europa – Germania era pe locul 8 în topul celor mai scumpe țări din Europa pentru motorină și pe locul 7 pentru benzina super. Între timp, prețul benzinei în Marea Britanie a urcat la un nou record. Prețul mediu de duminică a fost de 191,1 pence (222,9 cenți), potrivit datelor furnizate luni de compania de procesare a datelor Experian. Un litru de motorină a costat în medie 198,9 pence. Apărătorii consumatorilor solicită guvernului să reducă și mai mult acciza la carburanți. Cu doar câteva săptămâni în urmă, ministrul de finanțe Rishi Sunak a redus taxa cu 5 pence pe litru – dar până acum șoferii nu au simțit acest lucru.

Articole similare

Ad