Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MADR: România are în depozite 29 de milioane de tone de cereale

România joacă un rol deosebit la nivelul UE din punct de vedere agricol, în 2021 fiind pe locul al patrulea ca volum, cu aproape 30 de milioane de tone cultivate, după Franța, Germania și Polonia, a declarat Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„La nivel național avem autorizate 5.415 depozite pentru cereale de consum, iar în silozuri se află 13,5 milioane de tone, în timp ce în magazii regăsim alte 15,5 milioane de tone. Nu sunt probleme privind asigurarea necesarului de cereale, nici consum uman, zootehnie sau semințe pentru înființarea de noi culturi“, a precizat Viorel Morărescu în cadrul dezbaterii Constanța Grains & Intermodal Hub, organizată de revista Tranzit în Capitală.

Oficialul MADR a mai punctat faptul cădin punct de vedere al investițiilor în agricultură se constată un trend ascendent, însă pentru partea de procesare România nu stă chiar atât de bine. Dar în noul Plan Național Strategic se pune accent pe această măsură, a explicat Morărescui, „în așa fel încât să aducem venituri la bugetul local și național, deoarece odată cu exportul de cereale în materie primă, țara noastră exportă și subvenții.“

Sunt circa 12 comercianți importanți care vând cereale atât în UE cât și în țări terțe. În același timp, MADR se ocupă permanent pentru ca fermierii să poată obține sprijinul în plata pe suprafață prin tot ce înseamnă legislație, cu fonduri UE și cele de la buget , în așa fel încât fermierii să poată să facă lucrările la timp și să obțină producțiile dorite, a mai spus oficialul ministerului. De asemenea, nu sunt probleme privind asigurarea necesarului de cereale, nici consum uman, zootehnie sau semințe înființarea de noi culturi.  

Articole similare

Ad