Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cota unica ar putea fi mai mica

Proiectul noului Cod Fiscal prevede scaderea cotei unice de impozitare, dar de la 1 ianuarie 2019, atat pentru impozit pe venit, cat si pentru impozit pe profit, cifra indicata de Darius Valvov fiind de 14%.
In proiectul prezentat miercuri este inclusa si reducerea cotei contributiilor de asigurari sociale de stat pentru conditii normale de munca, din 2017. Astfel, contributia angajatului s-ar reduce de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017 iar angajatorul ar beneficia de o cota mai mica a contributiilor, de 13,5%, de la 1 ianuarie 2017, in comparatie cu 15,8% cat este acum.
 

De anul viitor Ministrul Finantelor propune extinderea bazelor impozabile in cazul contributiilor de asigurari sociale si contributiilor de asigurari de sanatate si plafonarea acesteia la 5 castiguri salariale medii brute pe tara.
Tot de anul viitor se doreste eliminarea impozitului pe dividende. Masura ajuta la eliminarea dublei impozitari, la cresterea competitivitatii Romaniei si la mentinerea in tara a capitalului.
In 2016, se arata in proiect, va creste suma neimpozabila pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit. In prezent plafonul neimpozabil este de 1.000 lei, iar acesta va creste la 1.050 lei in 2016 si cu cate 50 lei in fiecare an fiscal pana se va ajunge la valoarea de 1.200 lei lunar.
Un element important mentionat in noul proiect este introducerea reglementarii “in dubio contra fiscum”, adica in caz de dubiu cu privire la norma fiscala, interpretarea se face in favoarea contribuabilului.

Articole similare

Ad