Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox: Cerere record de spații logistice și industriale

Piața logistică și industrială din România este aproape de a înregistra un nou an record în 2022 din punct de vedere al cererii, ceea ce se reflectă și în rata medie de neocupare, care la finalul primelor nouă luni s-a situat la 4,3% (unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii 10 ani), potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Există însă diferențe între ratele neocupate înregistrate în principalele huburi logistice din țară, cel mai ridicat nivel fiind în Timișoara, a doua cea mai mare piață logistică și industrială din România, după București, unde, dintr-un stoc de 583.000 m2, doar 64.000 m2 (11%) nu sunt închiriați.

Cea mai mare cerere de spații industriale și logistice a venit din partea clienților din sectoarele de distribuție și retail, care au continuat să se extindă atât online cât și offline. Ea a compensat activitatea mai prudentă a companiiilor de producție care au avut un ritm mai conservator al expansiunii. Așa se explică de ce Bucureștiul este principalul beneficiar al cererii de spații, dar și al dezvoltărilor logistice, prin prisma cererii și a consumului ascendent, având și una dintre cele mai reduse rate de neocupare pe acest segment de piață (4,4%).

Cele mai echilibrate orase din punct de vedere cerere-ofertă sunt Pitești, unde stocul de 246.000 m2 este ocupat integral, Ploiești și Cluj, cu spatii disponibile extrem de limitate, de maxim 1,5%. Aici sunt aşteptate dezvoltări noi în următorii 2-3 ani.

„Nevoia de spații moderne industriale și logistice rămâne la cote ridicate, România continuând să își consolideze poziția de principal hub logistic în Europa de Sud-Est. Pe de altă parte, în contextul actual, considerăm că România ar trebui să creeze – prin intermediul investițiilor în infrastructură, predictibilitate și stabilitate legislativă – condițiile necesare pentru diversificarea domeniilor care ar putea genera cerere suplimentară de noi spații industriale și logistice. În acest sens, ne gândim la industriile componentelor electrice și electronice, IT, energie, industria auto și a materialelor de construcții. Acest lucru trebuie realizat pentru a diminua dependența pieței de sectorul de retail, sector ce va absorbi din plin eventualele șocuri determinate de scăderea consumului pe fondul creșterii prețurilor”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În primele nouă luni ale anului au fost tranzacționați 916.000 m2 de spații industriale şi logistice, în creștere cu 62% față de perioada similară a anului precedent, din care Bucureștiul a atras circa 60%, iar Ploieștiul aproape 15%. Cererea netă, excluzând renegocierile, a fost de aproximativ 800.000 m2, respectiv 84% din suprafața contractată în perioada ianuarie-septembrie. Dacă ritmul închirierilor se menține la același nivel și în ultimul trimestru al anului, 2022 va marca un nou record al cererii, în condițiile în care în 2021 s-au tranzacționat 1 milion m2 de astfel de spații.

2022 ar putea consemna, de asemenea, un record și în ceea ce privește dezvoltarea de noi proiecte, în condițiile în care în primele nouă luni ale anului dezvoltatorii au livrat 525.000 m2, cât aproape în tot anul trecut. Mai mult, peste 570.000 m2 sunt în prezent în construcție. Bucureștiul a beneficiat de 56% din noile spații construite, dezvoltatorii fiind activi, de asemenea, în Brașov, Timișoara și Cluj. Stocul spațiilor logistice și industriale din România a depășit în acest an borna de 6 milioane m2, potrivit Cushman & Wakefield Echinox, jumătate dintre aceste spații regăsindu-se în jurul Bucureștiului. Chiriile de referință au înregistrat ușoare creșteri în acest an, situându-se acum în intervalul 4-4,50 euro/m2/lună. Cei mai mari jucători sunt CTP și WDP, dezvoltatori ce dețin o cotă de piață cumulată de aproape 60%.

Articole similare

Ad