Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Goodyear si SRI au ajuns la un acord pentru a dizolva alianta lor globala

Goodyear Tire & Rubber Co. anunta ca a ajuns la un acord cu Sumitomo Rubber Industries, Ltd. (SRI), pentru a dizolva alianta globala dintre cele doua companii.
Goodyear si SRI au format o alianta la nivel global in 1999, care a constat in patru companii operationale de tip asociere (joint-venture), cate una in America de Nord si Europa, si doua in Japonia. “Dupa ce, in ultimii 16 ani, am obtinut beneficii din aceasta alianta, Goodyear este acum bine pozitionat pentru a putea sa urmeze o strategie pe cont propriu,” a spus Richard J. Kramer, Presedinte si CEO al Goodyear.
 

Acordul anuntat astazi, atunci cand va fi finalizat, va solutiona si dosarul de arbitraj deschis in ianuarie 2014. Acesta da posibilitatea ambelor companii sa evite costurile suplimentare si nesiguranta rezultate dintr-un proces de arbitraj.
Cat priveste asocierea la nivel European, Goodyear (in prezent cu o cota de 75 %) va achizitiona cele 25 % pe care le detine SRI in cadrul Goodyear Dunlop Tires Europe B.V. (GDTE). Goodyear isi va pastra drepturile exclusive de a vinde anvelope marca Dunlop atat pe segmentul de inlocuire cat si pe cel de echipamente originale, pe pietele de consum, pe cele comerciale, pentru motociclete si pentru curse din tarile europene unde actuala asociere deserveste deja exclusiv piata. SRI va obtine drepturi exclusive de a vinde anvelope marca Dunlop in anumite tari unde nu avea anterior exclusivitate in cadrul aliantei globale, incluzand aici Rusia, Turcia si anumite tari din Africa.
Goodyear va plati catre SRI 271 milioane de dolari pana la finalizarea tranzactiei, care este de asteptat sa se intample in trimestrul al patrulea al anului 2015. Tranzactia nu va avea un impact asupra obiectivelor financiare deja existente ale companiei pentru anul 2015 si 2016 sau asupra planului de alocare a capitalului. Aceste calcule sunt incluse in cele aproximativ 600 de milioane de dolari destinate pentru restructurarile ce vor avea loc ca urmare a implementarii planului de alocare a capitalului. Goodyear va plati de asemenea o datorie existenta de aproximativ 55 de milioane de dolari catre SRI in decursul unei perioade de 3 ani de la data finalizarii tranzactiei. Ca rezultat al acestui acord, Goodyear va vinde cele 3,4 milioane de actiuni detinute din stocul comun cu SRI.
Goodyear se asteapta ca tranzactia sa conduca la cresterea castigurilor din primul trimestru al anului 2016, datorate in principal eliminarii taxelor din GDTE. In baza planului operational al companiei din 2015, beneficiul anual la venitul net ajustat va fi de aproximativ 40 de milioane de dolari pana la 50 de milioane de dolari (15-18 centi per actiune).
Tranzactia este supusa unor conditii uzuale de finalizare, inclusiv primirea aprobarilor necesare, precum si realizarea unui contract de munca intre SRI si sindicatul din siderurgie pentru uzina din Tonawanda.

Articole similare

Ad