Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Statul român a preluat 75% din acțiunile Blue Air

Compania aeriană low-cost Blue Air a fost preluată de statul român cu 75% din acțiunile operatorului pentru un ajutor de stat de 300 de milioane de lei.

„Am preluat acțiunile, s-a finalizat preluarea și acum încercăm să constituim Consiliul de Administrație, pentru că persoanele care sunt acum în Consiliu nu și-au dat încă demisia, dar urmează.”, a explicat Daniel Geantă, șeful Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) pentru economica.net.

Potrivit oficialului AAAS, un investitor din Statele Unite ale Americii (SUA) ar fi interesat să preia Blue Air, dar cu o condiție care s-ar putea să nu poată fi îndeplinită.

„Una dintre cerințe este ca procedura de insolvență, în cazul în care se va intra în insolvență este să se mute și să se judece pe legea insolvenței americane, a statului New York, pe Capitolul 11. Există un punct acolo, unde s-ar putea face transferul acesta, dar nu vă pot spune dacă se poate sau nu. Am început analiza acestei proceduri, dar documentația este una stufoasă, nu este o documentație de o pagina sau două”, a precizat oficialul AAAS.

Într-un comunicat din 18 noiembrie, compania aeriană privată românească Blue Air a anunțat că a luat măsuri imediate pentru a invita AAAS la adunarea generală a acționarilor și a prelua acțiunile de 75% la care are dreptul.

Blue Air a ajuns în incapacitate de plată și nu au existat măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii înapoi. Compania Blue Air este controlată în procent de 76,18% de Airline Invest, înființată în 2019. Cristian Rada este acționar în ambele companii. Potrivit datelor publice, Airline Invest apare cu un cod CAEN 6420 – Activități ale holdingurilor, iar afacerile operatorului au fost de peste 9 milioane de lei în 2021. Compania are pierderi de 900.000 de lei și 4 angajați.

Articole similare

Ad